Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najmodernije postrojenje za reciklažu

Nema tog otpada koji se ne može odložiti u reciklažnom dvorištu od 1,2 milijuna eura

Zagreb: Tomislav Tomašević otvorio je reciklažno dvorište u Gradskoj četvrti Podsused – Vrapče
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/7
02.08.2023.
u 09:35

Tomašević na 5500 kvadrata u Podsusedu otvorio najmodernije postrojenje za reciklažu

Tekstil, metal, baterije, akumulatori, lijekovi pa čak i citostatici, pesticidi, otapala, kiseline, lužine, kabelski vodiči, azbest... Sve to samo su neke od nekoliko desetaka vrsta otpada koji se od danas može reciklirati u novootvorenom reciklažnom dvorištu Podsused – Vrapče u Ulici Vučak, prekoputa kućnog broja 22.

Čak 42 vrste smeća

– Ovo je najveće i najmodernije fiksno reciklažno dvorište u gradu. Prostire se na više od 5500 četvornih metara, a gravitira mu oko 45.000 stanovnika ove gradske četvrti, no mogu ga koristiti svi koji to žele. Kako bismo izbjegli da ga tvrtke zloupotrebljavaju, Zagrepčani na ulazu moraju pokazati uplatnicu Čistoće ili, jednostavnije, preuzeti aplikaciju Razvrstaj MojZG ​koja prati koliko ste puta bili u reciklažnom dvorištu pa ako ga posjetite jednom u pet mjeseci zaredom, ostvarujete pravo na dva paketa besplatnih ZG vrećica – kazao je na otvorenju gradonačelnik Tomislav Tomašević te dodao kako trenutačno Zagreb ima deset fiksnih i deset mobilnih reciklažnih dvorišta, što je više od europske obveze koja nalaže da treba biti jedno u svakoj gradskoj četvrti, a broj će im, kaže, još rasti. Usporedio je Zagreb s Ljubljanom rekavši da u slovenskoj prijestolnici, koju je nedavno posjetio, ima puno manje reciklažnih dvorišta.

Radno vrijeme ovog i svih drugih reciklažnih dvorišta je radnim danom i subotom od 6.30 do 20 sati, a nedjeljom od 8 do 14 sati. U odnosu na lani, broj korisnika reciklažnih dvorišta u metropoli se udvostručio, pohvalio se Tomašević, no na žalost, usprkos tome što svaki Zagrepčanin ima dva put godišnje pravo na odvoz glomaznog otpada s kućnog praga, još ima onih koji svoj otpad ostavljaju na ulici, što komunalni redari pojačano kažnjavaju. Tomašević je otkrio da je do sada napisano 3347 kazni za nekorištenje ZG vrećica, od čega su fizičke osobe dobile njih 929, a 2418 završilo je na adresama poslovnih korisnika.

– Lani je u prvih sedam mjeseci u reciklažnom dvorištu otpad odložilo 101.700 Zagrepčana. Ove godine u istom razdoblju došlo je oko 224.840 ljudi, stoga ih trenutačno koristi oko 20 posto Zagrepčana pa mjesta za napredak itekako ima – naglasio je Tomašević. Radovi na gradnji dvorišta počeli su u rujnu prošle godine, koštalo je 1,2 milijuna eura, gotovo polovina financirana je iz europskih fondova, a oprema je nabavljena od tvrtke Tehnix nedavno preminulog poduzetnika Đure Horvata.

Na reciklažnom dvorištu Podsused – Vrapče uskoro će se otvoriti i centar za ponovnu upotrebu gdje će građani moći odložiti razne predmete, koji će nakon provjere i manjih prepravaka ponovo postati uporabni predmeti, čime se uspostavlja još jednu aktivnost sprječavanja nastanka otpada, što je temeljni element gospodarenja otpadom, naglašavaju iz gradske uprave.

– Čistoća ovime omogućava građanima mjesto na kojemu mogu legalno i pravilno odložiti sav otpad, od kućanskih aparata, pogotovo onih koji sadrže opasan plin freon, poput klima-uređaja i hladnjaka. Nastojali smo obuhvatiti sve što se može naći u kućanstvu, pa čak i one vrsta otpada koje su rijetkost, no smatraju se problematičnim i opasnim, poput ostataka od adaptacije i renovacije, medicinskog otpada, crjepova, betona – objasnio je Davor Vić, voditelj podružnice Čistoća. Otvorenje novog reciklažnog dvorišta u njihovu susjedstvu razveselilo je i obitelj s troje male djece koja živi prekoputa dvorišta.

Kao u Švedskoj

– Koristit ćemo ga, naravno, jako nam se sviđa postrojenje. Problem je, međutim, u tome što smo i prije imali reciklažno, malo dalje od ovog, no svejedno mnogi često odlažu otpad gdje god stignu uokolo dvorišta – govori susjed. Više je puta zbog toga zvao da počiste, no problem se ponavlja. Tog su problema svjesni i na razini gradske četvrti, a i na razini mjesnih odbora, govore predsjednik Vijeća gradske četvrti Podsused – Vrapče Donat Radas i potpredsjednik Mjesnog odbora Robert Šafranko.

– Informirat ćemo građane o tome da se u našoj četvrti nalazi najveće reciklažno dvorište i poticati ih da se što više koristi. Divlja odlagališta su i naš problem, svjesni smo toga. Ovdje se često odlaže otpad, no mi ga čistimo kad ga se nakupi. Počinitelje je teško uloviti, no trudimo se – govore oni. A čim su na radiju čuli da se u njihovoj gradskoj četvrti otvara najmodernije reciklažno dvorište, odmah su ga došli posjetiti Drago i njegova supruga Vesna

– Prije 30 godina vidio sam prvo reciklažno dvorište u Švedskoj. Imalo je podest pa je bilo lakše bacati, no i ovo naše je baš super. Ipak, mislim da Zagrebu treba još barem 20 ovakvih dvorišta! Supruga i ja redoviti smo korisnici ovakvih dvorišta, a najčešće recikliramo tekstil, metal, plastiku, stare baterije i svaki mjesec barem jednom-dvaput automobilom idemo u reciklažno pa katkada dobijemo i besplatne ZG vrećice, što nas razveseli – poručuje Drago, prvi gost novog reciklažnog dvorišta.

 

 

Komentara 7

RA
Raff2
10:17 02.08.2023.

Kako lik laže...uspoređuje se sa Ljubljanom koja reciklira 80% otpada a ZG 28% . Po zenfu ZG je bolji od Lj. Čudna neka matematika. Lažemo jer Možemo.

LA
lajh1985
13:48 02.08.2023.

sto toliko vrijedi stranka 1.2 mill eura da se moze reciklirat?

TT
tttinkyyy
10:59 04.08.2023.

Umjesto da gradi energanu koja je nasušno neophodna Zagrebu, ovaj opet o razdvajanju otpada. Koji cirkusant, majko mila...ajde polako vrijeme odmiče i još malo će kraj mandata. Grad je takvo ruglo, da me sve srce boli kad idem na posao. Voziš se s tramvajem sve ušarano grafitima, napušteno, zaraslo u šikaru, smeće po svuda, tuga živa na kaj grad sliči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije