Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aglomeracija

Tomašević potpisao dokument 'težak' 679 milijuna eura

Foto: Grad Zagreb
1/3
17.12.2021.
u 14:22

Nositelj poslova izrade Strategije je Grad Zagreb, a njome bi se definirao smjer razvoja zagrebačke urbane aglomeracije i predložilo bi se zajedničko djelovanja radi što jednostavnije provedbe projekata koji su zajednički svima na urbanome području.

Ukupno 11 gradonačelnika, među kojima je i Tomislav Tomašević, te 19 općinskih načelnika Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije potpisali u Gradskoj skupštini Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe Strategije razvoja urbane aglomeracije Zagreb za financijsko razdoblje 2021. – 2027.

Radi se o formalnome početku novog ciklusa aktivnosti u strateškome planiranja za područje zagrebačke urbane aglomeracije, a koji je preduvjet za korištenje sredstava iz ITU mehanizma do 2027.

„U naših 30 gradova i općina što se prostiru u urbanoj aglomeraciji Zagreb živi četvrtina hrvatskog stanovništva, a Grad, bez drugih sastavnica aglomeracije, ostvaruje više od trećine hrvatskog BDP-a. Siguran sam da smo današnjim potpisivanjem sporazuma označili dobar početak još bolje suradnje na izradi strateškog dokumenta i u njegovoj provedbi“, kazao je Tomašević.

Nositelj poslova izrade Strategije je Grad Zagreb, a njome bi se definirao smjer razvoja zagrebačke urbane aglomeracije i predložilo bi se zajedničko djelovanja radi što jednostavnije provedbe projekata koji su zajednički svima na urbanome području.

Grad Zagreb, središte jedne od četiriju nacionalnih urbanih aglomeracija (UAZ), odlučio je da i u drugome ciklusu obuhvat urbanog područja ostaje nepromijenjen, što omogućuje okvir za usvajanje Strategije razvoja UAZ kao osnove za korištenje sredstava iz mehanizma ITU za razdoblje do 2027., a kojima će se financirati projekti iz područja: Brownfield, kulturna i prirodna baština; Čisti/pametni gradski promet, energetska učinkovitost; Turistička, višenamjenska, poslovna, socijalna, zelena i infrastruktura predškolskog odgoja; Digitalizacija javne uprave, konkurentnost MSP i izrada teritorijalnih strategija s ukupnom nacionalnom alokacijom od 679 milijuna eura.

Podsjetimo, u proteklome ciklusu (do 2020.) su ugovorena 42 ITU projekta vrijedna oko 180 milijuna eura, od čega su 120 milijuna bila bespovratna, npr.: StartUp Factory Zagreb – faza II, Projekt Novi Hrvatski prirodoslovni muzej, Revitalizacija vrelovodne mreže, Biciklistička ruta Greenway, Modernizacija pješačkih pothodnika povezanih s javnim prijevozom i drugi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije