Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoološki vrt

Tko bi odolio avanturama slonice Mare, pavijana Štefeka, lava Buršla...

Autorice su Ana Torić i Tomislava Juroš
Foto: ZG ZOO
1/9
28.11.2018.
u 09:00

Zoološki vrt objavio tri slikovnice u kojima su glavni likovi njegovi stanari, a pripremaju ih još

Ljubomornoj slonici Mari nije po volji kad njezin timaritelj Tonček mazi druge životinje pa ljutito udara nogama o tlo. Vragolasti se pavijan Štefek, pak, voli praviti važan, krasti djeci hranu i plaziti jezik posjetiteljima. A svi se boje lava Buršla, kojemu se ne da biti kralj Zoološkoga vrta, već samo gleda kako će negdje ispružiti noge i malo odrijemati. Mara, Štefek i Buršl stanovnici su zagrebačkog ZOO-a, ali i glavni likovi slikovnica “Neodoljivi vragolan Štefek” i “Prva surla Maksimira”.

U obliku pjesmica

Napisane u obliku pjesmica i ukrašene raskošnim ilustracijama, prve su to slikovnice u nakladi Zoološkog vrta, a pričaju šaljive zgoda i nepodopštine koje su izvodili slonica, pavijan, lav i njihovi prijatelji. Tako je Mara jednom uplašila čuvare bijegom u maksimirsku šumu, a Štefek je odlučio narugati se posjetiteljima pokazavši im svoju crvenu stražnjicu. Marina prijateljica slonica Dora, pak, jednom je prilikom bila posebno osvetoljubiva, pa je sjemenkama lubenice okupala čuvare koji su joj donijeli hranu koja joj se nije svidjela.

Autorice su Ana Torić i Tomislava Juroš
1/9

– Sve su pjesme utemeljene na stvarnim životinjama i ljudima, kao i na anegdotama koje su im se doista događale – kaže autorica Ana Torić, koja je inspiraciju za pjesme dobila čitajući monografiju ZOO-a “Divlja djeca Maksimira”. Ona govori o majmunu Štefeku koji je bio prava zvijezda u prvim godinama Zoološkog vrta. Nasmijavao je djecu i odrasle, pa joj je, kaže autorica, zato posebno drag lik.

Kupite mi ženicu!

– A slonica Mara zaista je jednog dana uspjela pobjeći iz svog staništa i lutala je Maksimirom dok je nisu pronašli. No, ništa joj nije bilo, samo se malo prošetala – kroz smijeh će A. Torić.

I mnogo drugih anegdota spominje u slikovnicama koje je ilustrirala Tomislava Juroš, no najdraža joj je priča o nabavi družice Štefeku. ZOO, naime, u to vrijeme nije imao novca za ženku pavijana, no netko se dosjetio na Štefekovu nastambu postaviti škrabicu s natpisom “Kupite mi ženicu!”.

– Naravno, posjetitelji su se odazvali Štefekovoj molbi i ubrzo mu je stigla životna družica. Mislim da je to bila odlična priča i zato sam je prepričala u obliku pjesmice – ističe Ana Torić.

Posebnu je slikovnicu posvetila “specijalitetima” maksimirskog vrta, pa tako “Raskoš zvjerskog jelovnika” pjeva o raznim vrstama hrane koje vole Mara, Dora, Štefek, Buršl i njihovi prijatelji, a mali čitatelji saznaju koje životinje vole jesti ribu, koje meso, a koje suha mravlja jaja. Bit će takvih slikovnica još, kaže, pa će u budućnosti najmlađi čitatelji upoznati morskog lavića Enza, slikarsku zvijezdu orangutanicu Dokanu, punašnu ljepoticu, ženku nosoroga Lauru i zaljubljeni par polarnih medvjeda Selmu i Nikolu.

Pogledajte video rekonstruirane Radničke ceste do Domovinskog mosta:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije