Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
THE RESIDENTS

Više od 40 godina ne zna se tko su, a večeras stižu na savski nasip

Foto: Pogon Jedinstvo
21.11.2017.
u 17:35

Američki bend čiji članovi uspješno skrivaju svoj identitet kultni je status stekao eksperimentima i ironiziranjem pop-industrije

Savski će nasip večeras pohoditi oni koji ne znaju koga su došli vidjeti, ali znaju što su došli čuti. Vječno maskirani bend The Residents, naime, stiže u Pogon Jedinstvo, a koncert koji počinje u 21.30 sati specifičan je i po tome što će biti – sjedeći.

The Residents su zasigurno najpoznatiji nepoznati bend na svijetu, čiji članovi više od 40 godina uspješno skrivaju svoj identitet od brojnih nagađanja, tračeva i pitanja, a pažljivo građena mistična pojava umjetničkog kolektiva povezana s izrazito eksperimentalnom glazbom pada na plodno tlo kod svih ljubitelja nekonvencionalnih stilova. Prepoznatljiv po jedinstvenoj kostimografiji, maskama u obliku očnih jabučica na kojima stoji tamni cilindar, bend je od prvog albuma “Meet the Residents” krenuo putovima provokacije, izobličavajući lica Beatlesa s njihove ploče “Meet the Beatles”. Nakon toga ironiziranje pop-industrije ostala je konstanta u djelovanju sastava koji je uvijek tražio nove putove za dolaženje do publike, što je uključivalo istraživanje novih tehnologija, poput CD-ROM-a, kao i načina izdavanja “uradi sam” albuma.

Bend je oduvijek smatran predvodnikom avangardne eksperimentalne američke scene te se ne zadržava unutar nikakvih granica, pa ni svojih, što dokazuje promjenom “eyeball” kostima koji su mu u međuvremenu postali zaštitni znak, pritom ne gubeći na popularnosti i zadržavajući fokus publike na koncertima. Glazba je na tim audiovizualnim događajima samo jedan od elemenata kojim bend komunicira s onima koji gledaju i slušaju.

1/32

Prošle su godine The Residents rasprodali Močvaru, a ove dolaze na turneji pod nazivom “In Between Dreams”, u proširenoj postavi s bubnjarom, kako bi promovirali album “The Ghost of Hope”. Taj album, kao i silni prije njega, samo su povod za uključivanje u međuigru umjetničke šarolikosti beskrajne originalnosti.

Pogledajte kulmerove dvore:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije