Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebačka špica

Testirali smo: U centru grada možete popiti sedam kava za samo 35 kuna. Ali ima caka...

Mateja Šobak
Foto: VL
1/4
07.11.2015.
u 15:56

"Sniženja" su obično između 8 i 11 pa na raspolaganju imate samo tri sata. U nekim lokalima cijena je niža cijeli dan – ako se konzumira za šankom

Pune terase u centru grada, na stolovima kava. Nije važno što je studeni, Zagrepčani svoj jutarnji ritual moraju ispuniti. Svatko ima omiljeni kafić, a prosječne su cijene od 10 do 12 kuna. No nerijetki priznaju da najviše vole ući u kafiće koji nude "happy hour". Može li se i koliko tako uštedjeti, testirali smo i mi. Rezultat – sedam kava u centru grada za 35 kuna. No postoji i caka: moraju se popiti u razdoblju od tri sata.

A taman je i sunce

Nije riječ o izazovu u nekoj nagradnoj igri, kao što su mislili oni koji su čuli da se u jednom jutru popije sedam kava, ali pothvatom bi se to svakako moglo nazvati. Vremensko ograničenje u sklopu ove "provjere" potiče da se odmah na ulazu u kafić pita postoji li jeftinija kava te se sjeda samo u one objekte u kojima konobari objasne od koliko sati traje "happy hour" i kolika je tada cijena kave.

"Svaki dan od sedam do 11 sati, sve kave osam kuna" natpis je koji stoji ispred Ritma grada, kafića s pogledom na Trg bana Jelačića. U njemu jutro provode uglavnom srednjoškolci i umirovljenici kojima, objašnjavaju, akcija "dobro dođe".

– Neko vrijeme kave su bile pet kuna u vrijeme "happy houra", ali poskupjele su – govore gosti u Ritmu grada, dok su oni u kafiću Casa del caffe u Preradovićevoj naviknuti na jutra uz kavu po osam kuna. Kako kažu, najradije sjednu na terasu, pogotovo kad se "sunce tek budi", između osam i deset sati, baš kad je i vrijeme jeftinije kave.

– Zapravo nema pravila kad gosti dolaze. Možda primjećujemo nešto veću gužvu ujutro, ali uglavnom subotom, kad je "špica" – kaže konobar u Stampu, u Prolazu sestara Baković, koji od osam do deset sati nudi kave po šest kuna. Ista je cijena i u Pifu u Preradovićevoj, ali oni sa svojim "happy hourom" počinju pola sata ranije, u 7.30. Još ranije, već od sedam sati, kava po posebnoj cijeni može se popiti u Golfu u Preradovićevoj i Kavanici u Varšavskoj.

– Do deset nam vrijedi "happy hour", a sve osim alkohola sniženo je 50 posto – govore i u Golfu i u Kavanici. Konkretno, to znači da se espresso može popiti već za četiri ili pet kuna.

– Dolazim ovamo gotovo svaki dan. Kafić je ugodno uređen, a kava s mlijekom za pet kuna rijetko se gdje može popiti, pogotovo u centru grada – ističe Anita Marić, studentica koja je svoju jutarnju dozu kofeina "pokupila" u Kavanici.

Osma akcija 20%

Jednog "medvjeda" za kavu treba se izdvojiti i u Boniti, također u Preradovićevoj, a posebno zanimljivu ponudu ima Vinyl u Bogovićevoj, u kojemu se dobije 20 posto popusta na sva topla pića – piju li se ona za šankom.

– Vrijedi to čitav dan, ne samo ujutro – govori konobarica iz tog kafića. Međutim, osmu akciju, i to ovog puta na šanku, odlučili smo ipak isprobati neki drugi put.

>> Sunčana subota 'natjerala' djevojke na špicu u haljinicama i kratkim hlačicama

>> Grad želi smanjiti porez da potakne pijenje u kafićima

Komentara 19

RA
rada1811
16:48 07.11.2015.

Riječi na -ski se pišu malim slovom u hrvatskom jeziku

MP
Macak Pero
21:32 07.11.2015.

Ne nasjedam više na takve kave, na računu kaže 'velika s mlijekom', a ono dobiješ prst kave i gore nakrcaju pjene, to nije ni za 3 gutljaja, cijena 10 kn. A da ne kažem da po gorčini vidiš da nisu oprali automat tko zna koliko dugo. Zato sam najsretniji kad si doma napravim dva deci Nescaffe Golda i u miru popijem.

MB
mile b.
07:17 08.11.2015.

Kako da ja uštedimo koju kunu, kad ne pijem kavu (vani)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije