Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Terapija za djecu u Klaićevoj: pričom do čarobnih svjetova

Ideja o radu s djecom oboljelom od malignih bolesti rodila se 2012. godine. Šest psihologinja i volonterki svakog utorka u 17 sati na Odjelu dječje onkologije i hematologije izvodi predstave
19. veljače 2014. u 18:00 1 komentara 1541 prikaza
Tete pričalice
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Zidovi bolnice mogu se činiti kao ograničenje i zapreka. Naročito djeci. Oni trebaju ulaznicu u daleke čarobne svjetove gdje vladaju dobre i pravedne kraljice, gdje se prinčevi hrabro bore, zmajevi bivaju pobijeđeni, vještice pripremaju napitke, a miševi nadmudruju lavove.

Suočavanje sa stresom

To su likovi s kojima se djeca identificiraju i koji im pomažu da ojačaju suočavanje sa stresom, smanjuju njihov osjećaj bespomoćnosti, gubitka kontrole, depresivnosti i anksioznosti.

Upravo ih s takvim likovima upoznaju “tete pričalice”. U projektu “Ispričat ću ti priču”, koji je pokrenut prije dvije godine, šest mladih psihologinja i volonterki – Mirna Čagalj, Lucija Čoga, Antonia Ćosić, Ivana Glavaš, Katarina Lončarić i Ana Mužak – svakog utorka u 17 sati na Odjelu dječje onkologije i hematologije izvodi predstave za djecu.

Tete pričalice | Autor : Marko Prpić/Pixsell Foto: Marko Prpić/Pixsell

Mentorica projekta, klinička psihologinja Marta Benko, kaže da im je cilj terapijski rad s djecom oboljelom od malignih bolesti.

Jedan nas je otac posebno ganuo svojom izjavom da njegovu sinu barem na trenutke vratimo djetinjstvo

Marta Benko

mentorica projekta Ispričat ću ti priču

– Jedan je dječak uporno odbijao komunikaciju s nama, predstave je ignorirao i čitavo je vrijeme bio tužan. No postupno smo i u njemu probudile interes. Malo-pomalo počeo je pratiti predstave, a sada nas zove da stanemo što bliže njegovu krevetu za vrijeme izvođenja – opisala je mentorica Benko.

Dom za obitelji Klaićeva 'ljubav je na djelu' Bliže svojim junacima, obitelji djece iz Klaićeve dobile dom beba kod liječnika lista čekanja Za UZV dječjih kukova čeka se 
i više mjeseci

Bore se protiv straha

Jedan ih je otac, dodaje, posebno ganuo svojom izjavom da njegovu sinu barem na trenutke vrate djetinjstvo.

– Dobra atmosfera koja zahvati sve prisutne uči nas tome da jedna mala priča ima veliki potencijal postati oruđe u borbi protiv straha i strašnih stvari – poručile su volonterke. Velika im je želja da se ovaj projekt proširi i na druge odjele bolnice.

ČUDNI ŽIVOTNI PUTEVI
Danas je poznati hrvatski glazbenik, a nekoć je pobjeđivao Đokovića sa 6:0!
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati