Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
našli se u problemima

Teniske balone ne mogu grijati jer su im i plin i peleti preskupi

storyeditor/2022-11-21/PXL_241022_96291751.jpg
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
30.11.2022.
u 11:54

Troškovi su skočili 150%, žale se u klubovima, a neki strahuju i da neće preživjeti

Iako je sezona toplih dana ove godine potrajala dulje nego obično, zima ipak dolazi, a time i brojni problemi za zagrebačke teniske klubove. Da bi se i zimi treniralo i igralo, potrebno je podići tzv. balone i grijati ih, ali kako to napraviti kad su troškovi grijanja enormno porasli.

Moraju nam pomoći

– Energenti su drastično poskupjeli, nešto što je lani stajalo 100 kuna sada je 250. To je povećanje od čak 150 posto. Većina se klubova posljednjih godina okrenula peletima kao ekološki prihvatljivijem gorivu, a sad mnogi razmišljaju o povratku na loživo ulje, što bi bila ekološka katastrofa. Vlada je ograničila rast cijena većini energenata, ali ne i peletima. A proizvođači su, iako se radi o domaćim tvrtkama i našem drvu, drastično povećali cijenu, za što po našem mišljenju nije bilo opravdanih razloga. Oni naprosto koriste situaciju i dolaze do ekstraprofita. Srbija i BiH zabranile su izvoz peleta, a Hrvatska po tom pitanju nije napravila ništa. A može se ako se hoće – kaže Branimir Horvat, bivši tenisač i organizator mnogih turnira, koji sad vodi TK Top Spin na Šalati, klub poznat po odličnim rezultatima u mlađim kategorijama, a njegova je članica i Petra Marčinko, jedna od naših najboljih mladih tenisačica i osvajačica juniorskog Australian Opena.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Vreća peleta od 15 kilograma, koja je prije energetske krize stajala 25 kuna, sada je 58. Horvat je okupio predsjednike ostalih klubova jer ih muče isti ili slični problemi pa pokušavaju pronaći izlaz iz ove situacije. Kane se obratiti i Vladi, odnosno resornom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. U peletima se tražio spas od skupog loživog ulja, a sada su korisnici tog ekološki prihvatljivijeg goriva na neki način prevareni.

– Mi smo koristili plin za zagrijavanje, ali njegovu cijenu više nismo mogli pratiti. Troškovi grijanja lani su nam iznosili 150.000 kuna, a sada bismo morali platiti 600.000. Moramo zagrijavati balon s dva terena i dvoranu s jednim terenom i zato smo kupili peći na pelete. Ta nas je investicija stajala, zajedno s potrebnim građevinskim radovima, oko 430.000 kuna, za što smo bili prinuđeni podići kredit. To nam je bio jedini način jer smo procijenili da nam je grijanje na pelete isplativije od plina, no i peleti su drastično poskupjeli, tona koja je stajala 180 eura sada stoji 500 eura – ističe predsjednik HTK Zagreb Mihovil Švigir i dodaje:

– Rekreativcima smo podigli cijenu za 50 posto, a članovi kluba još uvijek imaju sve besplatno, pa tako i Marin Čilić, Borna Ćorić, Borna Gojo, Ana Konjuh i drugi naši reprezentativci na koje smo iznimno ponosni. No očekujemo i od njih da nam u ovoj situaciji nekako pomognu. HTK Zagreb će na neki način, ovako ili onako, sve ovo i preživjeti, ali što će biti s drugim manjim klubovima – pita se Švigir.

Tenisačima se neprimjerenim čini da ih u ovom slučaju država tretira kao poduzetnike iako su oni (samo) udruge građana.

– Ne znam kako će klubovi izdržati ovo enormno poskupljenje troškova grijanja, to je za nas postao iznimno veliki izdatak. Mi u klubovima nismo poduzetnici, nego smo neprofitne sportske udruge i ne bismo trebali plaćati istu cijenu energenata. Trebali bismo u ovom slučaju imati status kao i građani pa očekujem da će Hrvatski olimpijski odbor u tom smislu poduzeti inicijativu prema Vladi – ističe Švigir.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Umjesto dva, dižemo jedan

Peletima se u Zagrebu griju još i San Spin, Špansko, Movens te Društvo za sportsku rekreaciju Trnje, no i ovima koji su ostali na plinu nije lako.

– Lani su naši troškovi za plin iznosili 9000 kuna, a sada bi nas to stajalo 28.000 kuna. To je enorman rast koji mi ne možemo pratiti i zato smo ove godine odlučili podići samo jedan od dva naša balona – kaže Miljenko Marjanović, prvi čovjek TK Terra iz Veslačke ulice.

Zbog tako velikog porasta troškova grijanja neki klubovi ove zime i neće grijati svoje balone nadajući se da broj prohladnih dana neće biti velik.

– Ovi koji se griju na plin u teškoj su situaciji, ali za njih barem znamo zbog čega je došlo do toga i odakle smo uvozili plin. Ali kad su peleti u pitanju, radi se o našim resursima pa je za mene ovo poskupljenje šokantno – naglašava Horvat.

– Problem je što smo mi neprofitne teniske udruge, a tretiraju nas kao poduzetnike. Mi bismo ipak trebali plaćati kao građani, a ne kao poduzetnici – zaključuje Švigir.

Komentara 1

ZA
zagi101
12:58 30.11.2022.

tenis je sport bogatih i ako oni nemaju za grijanje svojih balona ko ih šiša i meni je poskupila voda pa ne kukam, a nisam baš bogat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije