Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Talijani vole sitnu, a Nizozemci i Nijemci krupnu divljač


Lovačko društvo Fazan godišnje organizira i sedam skupnih lovova
22. svibnja 2014. u 15:30 0 komentara 760 prikaza
15.05.2014., Zagreb - U blizini Zagreba u mjestu Brezovica nalazi se restoran Lovac koji nudi delicije od divljaci. Vlasnik Jovan Kolundzija s kceri Duskom. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Stranci koji dolaze u Hrvatsku na odmor otkrili su novi način na koji će je razgledati. Ovaj tip turista ne zanimaju dizajnirani i moderno uređeni apartmani, već divljina, šuma, močvare... Ne smeta im ni blato do koljena ni trnje kroz koje se moraju zavlačiti ne bi li došli do trofeja.

Divlje svinje

Svake godine broj turista koji dolaze zbog lova raste pa se tako, prema podacima Hrvatskog lovačkog saveza (HLS), u posljednjih sedam godina udvostručio. Najveći broj odlazi na lovišta na području Turopolja i okolice Ivanić Grada, a upravo su članovi Lovačkog društva "Fazan" iz Topolja, koje upravlja sa 20.000 hektara, prije dvije do tri godine počeli razvijati lovni turizam. Glavni razlog bile su ogromne štete na usjevima poljoprivrednika što ih je počinila divljač.

– Prihodom od turizma pokrijemo tek 20 posto šteta – rekao je predsjednik topoljskog LD-a "Fazan" Rudolf Rom, te dodao da je sve još u povojima zbog kompliciranog zakonodavstva. Godišnje organiziraju pet do sedam skupnih lovova, a u svakom ima od deset do dvadeset ljudi.

U ljetnim mjesecima dolaze Talijani na sitnu divljač, a zimi pak Austrijanci, Nijemci i Nizozemci na krupnu divljač. Razlog je bogato lovište, u kojem se godišnje odstrijeli oko tisuću divljih svinja, a u ponudi imaju i jednu od najbolje opremljenih streljana za sportska natjecanja.

– Strancima nije problem platiti 150 do 200 eura po danu po čovjeku jer im je sve pripremljeno – od smještaja, hrane, prijevoza, pogoniča s psima... – kaže Rom, dok voditelj lovočuvarske službe Ivica Cepetić dodaje kako je lovište dodatno opremljeno nadzornim kamerama uz pomoć kojih nadziru sve aktivnosti.

Mnogi turisti subotom odluče posjetiti i jednu od najbogatijih i najstarijih europskih lovačkih zbirki. U Lovačkom muzeju u Nazorovoj 63 vole se zadržati proučavajući gotovo dvije tisuće eksponata, najveću zbirku jaja i stare fotografije koje upućuju na stogodišnju tradiciju lovstva u Hrvatskoj.

Zanimljivo im je i da je u vili Velmut, kako se zove zgrada u kojoj se muzej nalazi, u Drugome svjetskom ratu bilo sjedište Gestapa za Zagreb, dok je poslije tamo živjela prva supruga Josipa Broza Tita Herta Hess. Gastronomija je također zauzela svoje mjesto u tom segmentu turizma. Samo sedam kilometara od Arene Zagreb, u Brezovici, na seoskom gospodarstvu Lovac, obitelj Kolundžija gostima nudi sve što proizvede.

Stogodišnja tradicija

– Od divljači koju nabavljamo od lovačkih društava sami radimo salamu, sušeno meso, paštete... no specijalitet kuće je gulaš i pašticada od veprovine te roštilj od razne divljači – kaže glavna kuharica Duška Kolundžija, lovkinja i nasljednica stogodišnje tradicije lovstva u obitelji.

>>Lovcima povoljna kupovina lovačkih čizama

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.