Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijevoz

Taksisti moraju potpisivati nove, štetnije ugovore

taksi
18.06.2011.
u 12:00

Vozače bode u oči odredba ugovora koja kaže da će i oni morati sudjelovati u modernizaciji radio taksi mreže

Stoljetna tradicija jedan je od čestih argumenata zagrebačkih taksista, no čini se da upravo oni sami "pokapaju" svoje Udruženje u njegovoj 110. godini postojanja. Naime, Radio taksi Zagreb, kao Udruženje autotaksi prijevoznika grada Zagreba, svoja je prava ugovorom o najmu prenio na novu tvrtku, Zagrebački radio taksi d.o.o., čiji je direktor predsjednik Udruženja Juraj Šnidarić.

Neki odbijaju potpisati

Osnivač tvrtke jest Udruženje, koje joj je iznajmilo, kako stoji, "pravo korištenja radio centra i radio mreže, uključno mjesto". Ista ta nova tvrtka, sa 1100 dosadašnjih članova Udruženja, potpisuje nove ugovore. Novim ugovorom zagrebački taksisti, uvjetno rečeno, dobivaju pravo na uključno mjesto - koje već imaju. Nadalje, ono što vozače posebno "bode u oči" odredba je ugovora koja kaže da će novoosnovana tvrtka odrediti vrstu i tip mobilne radijske postaje koju moraju koristiti, a da su svi oni dužni sudjelovati u "održavanju mreže i radijskog centra u jednakim dijelovima". Kada, zašto i kako će se centar, tj. mreža, modernizirati, i koliko će to vozače stajati, odredit će - upravni odbor posebnim aktom! Jedan od taksista koji neće pristati na takve uvjete jest Darko Gregl, zagrebački vozač koji je, podsjetimo, javno prozvao čelne ljude Udruženja, nakon čega je isključen iz radiomreže, čime mu je onemogućeno da radi svoj posao.

Udruženje vlasnik tvrtke

Ni tjedan dana nakon istupa Gregl nije dobio nikakvo pisano (ni usmeno) objašnjenje.

– Smatram da su ovo štetni ugovori za nas i pozivam svoje kolege da to ne potpisuju te mjerodavne institucije da naprave nadzor i utvrde o čemu se ovdje radi. Zašto i po kojim uvjetima smo mi to sami sebi iznajmili ono što svakako imamo?! – pita se taksist, koji je odlučio na cestu izaći s jeftinijom tarifom koju je reklamirao na displayu auta i dokazao da taksi vožnja u gradu može biti gotovo dvostruko povoljnija. Gregl je, podsjetimo, otvoreno prozvao i svoje kolege, koji varaju građane, a upravo su oni istaknuti i u novim ugovorima. Tvrtka će, naime, raskinuti ugovor i oduzeti uključno mjesto vozačima koji, kako piše u ugovoru, prenaplate strankama. Ali isti članak propisuje jednaku sankciju i za vozače - nekorektna ponašanja. Što to konkretno znači objasnio je tajnik Udruženja Igor Ukalović, koji kaže da time žele da njihov centar ima poslovni ugled.

– D.o.o. smo osnovali po odluci naše skupštine. Tvrtka je u vlasništvu Udruženja, a osnovali smo je jer se ide na slobodno tržište. Budući da su svi naši članovi sudjelovali s osnivačkim ulozima u formiranju radiocentra ugovorom, svaki član dobiva pravo na ono što već ima, uključno mjesto – objasnio je tajnik, ističući da će uključno mjesto zagrebačkim taksistima biti nasljedno. Time, uz ostalo, kako je rekao, žele dugoročno spriječiti povećanje broja svojih članova, "jer ako ih bude u mreži tri tisuće, onda su poslovno mrtvi". Koliko je zagrebačkih taksista od četvrtka, kada je počelo potpisivanje, stavilo svoje ime i prezime na nove ugovore, nismo uspjeli doznati, no dio njih dobio je ponudu kolege za osamostaljivanjem pod novom tvrtkom o čemu još, kažu, ne žele javno govoriti.

Komentara 8

PD
PDVporeznik
16:59 18.06.2011.

Što su tražili, to su i dobili – nad svakom se lopinom nađe još beskrupuloznija lopina... Sad bi ih trebalo kao žaliti, ma priznajte sami sebi da ste imali godine i prilike i sve ih redom popušili puštajući lopine da vas vuku za nos dok ste gurali glavu u pijesak čekajući da to riješi netko drugi... cammeo vam je penicilin koji ste trebali, čovjek je gazda kakav vi ne znate biti, bolje i beskrupuloznije vara, mulja i podmazuje sve redom od grada, inspekcija, novinara do porezne i policije, o izrabljivanju je besmisleno i govoriti, a konačno su se pojavili i vozači za vaš čuveni Sindikat taksi vozača – pa gdje vam je sad taj vaš famozni Sindikat? Gdje vam je Stožer za obranu, kad se to pretvorio u Stožer za privatizaciju? Zadnji korak je pred vama, jer ste jadnici s mišljenjem koje je isto ko i dupe – svatko ga ima, al se rijetko s njime slaže... Još samo potpišite da ćete biti podstanari u vlastitom stanu s jedinim pravom da financirate sve što ekipa koja vas je do ovog dovela poželi, i definitivno imate crno na bijelo da ste idioti, nesložni i nesposobni za život... umjesto Bog i Hrvati, neka vam se Bog smiluje...

Avatar Nikad robom
Nikad robom
10:02 19.06.2011.

\"... svaki član dobiva pravo na ono što već ima, uključno mjesto – objasnio je tajnik\" hahahaha - baš ih lijepo zeza... i to njihov tajnik.... hahahaha

RS
rsermek
14:06 18.06.2011.

a ko bi to trebao sudjelovati u odrzavanju radio mreze ako ne sami taksisti? osim toga gospodin nije dokazao da moze voziti po jeftinijoj cijeni.sada moze voziti i po tri kune,ali sto kad sve dodje na naplatu? vozio je tako i pevec,pa kako je zavrsio? vozi jeftino i kameo na ustrp svojih vozaca. pravilo struke jasno kaze 1km - 1litra goriva.sve ostalo je iluzija.kratkorocno je sve moguce ali na duze staze.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije