Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
To je diskriminacija

Odbio prevesti slijepu osobu: 'Taksist udario po gasu kad me vidio sa psom'

Mira Katalenić pas
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
04.11.2015.
u 15:06

Ogorčena je predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, koju je odbio u vozilo primiti vozač Radio Taxija. Iz tog udruženja, pak, imaju drugačije objašnjenje...

Kada dođe na stajalište taksija u pratnji psa vodiča Xsante, Mira Katalenić, predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, nerijetko se suočava s odbijanjem vozača. Međusobno se, kaže, ne mogu dogovoriti koji će ih voziti, a obično netko popusti tek nakon nagovaranja jer znaju da im prijeti kazna.

Iako zakon još od 1998. jamči slijepim osobama da mogu bez diskriminacije koristiti sva javna prijevozna sredstva, svakodnevni problemi su realnost. Novi neugodan slučaj, s kojim se Mira Katalenić suočila prošli tjedan, odbijanje je vozača Radio taxija

– Upravo je nerazumijevanje ljudi najveća prepreka s kojom se suočavamo – kaže Mira Katalenić, koja je taksi pozvala nakon završetka predstave u Centru za kulturu Trešnjevka. Nakon pet minuta, vozač je stigao, no kada je vidio psa, rekao je da vožnja nije moguća.

– Bila sam pristojna i strpljivo sam vozaču pokušala objasniti kako je praksa da pas sjedi ispod mojih nogu – ističe M. Katalenić te dodaje da nije popustio ni nakon pozivanja na zakon, nego je samo otišao. Ipak, idući taksist koji je stigao bez problema je prihvatio vožnju. 

Zakon propisuje kazne od 5000 do 20.000 kuna pravnoj osobi koja slijepim ljudima sa psima vodičima onemogući korištenje prijevoza. Da za tu regulativu znaju i taksisti potvrđuje predsjednik Udruženja Radio taxi Zagreb Jozo Kovačević. Iako ne negira da je vozač pogriješio, napominje kako je utvrđeno da je imao razlog za odbijanje vožnje.

– Riječ je o vozaču koji redovito vozi osobu s autoimunom bolesti kojoj smetaju pseće dlake. Vozač je stoga odbio vožnju te je ponudio brz dolazak drugog vozila – ističe Kovačević. Napominje i kako postoji popis vozača koji će rado prevesti životinje, samo se apelira i na razumijevanje građana koji bi pri naručivanju taksija trebali napomenuti da će biti u pratnji psa. 

Mira Katalenić priznaje kako ovaj put nije to napomenula, no ipak ne vjeruje u riječi vozača jer nije isto objašnjenje dobila na licu mjesta. Smatra da se vozač naknadno uplašio kazne pa je promijenio priču.

Komentara 41

DU
Deleted user
18:05 04.11.2015.

Dosta više tog terora s đukelama.... Lijepo napomeneš i doći će ti taksi koji vozi životinje... Treba zakonom zabraniti provoz životinja u taksijima koji nisu samo za to određeni jer ja prvi ne želim ući u taksi koji smrdi ili je pun psećih dlaka... A kamoli pobrati još neku boleštinu...

Avatar plejer_as
plejer_as
07:34 05.11.2015.

taxi nije javno prijevozno sredstvo http://www.savez-slijepih.hr/hr/kategorija/pravo-slijepe-osobe-sa-psom-vodicem-na-koristenje-prijevoznih-sredstava-i-pristupa-na-javna-mjesta-87/

BU
burza
19:38 04.11.2015.

Drugo je voziti psa u tramvaju on se ne penje po tapeciranom sjedalu gdje ostavi dlake kojeje poslije tesko ocistiti a ova gospoda nemoze nametati svoja pravila jer kod nas je zastita veca za zivotinje nego za ljude

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije