Naslovnica Zagreb ZG Život

Tajna pet bunkera na Črnomercu

Utvrda od 300 m² teška desetke tona danas je potpuno zapuštena. Ovakav njemački “regelbau” koji jeu II. svjetskog rata bio za komunikacije i protuzračnu obranu 7. SS divizije Prinz Eugen, dobro je očuvan, a u Domovinskom ratu služio je kao sklonište
03. ožujka 2016. u 16:55 37 komentara 74434 prikaza
02.03.2016., Zagreb - Zapovjedni bunker SS divizije Prinz Eugen iz 2. Svjetskog rata, a koji se nalazi pored ciglane na Crnomercu. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Na Črnomercu, malo iznad Ciglane, kod velikog jezera, nalazi se rijedak povijesni lokalitet. Uspon nije lak, do lokacije vodi tek uska stazica koja ne otkriva kamo vodi.

Kao da se čuje ‘Alarm, Alarm!’

Sve dok se ne pojavite ispred građevine. Kao ni pomisao da biste se vrlo lako mogli naći u jezeru koje je sad odmah ispod lokaliteta. Riječ je o njemačkom bunkeru iz Drugog svjetskog rata, tzv. regelbau. Po više povijesnih izvora, isti onakav kakav je bio i na Siegfriedovoj liniji u Njemačkoj.

bunker | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Po onome što se zna, korišten je za komunikacije i protuzračnu obranu u službi 7. SS divizije Prinz Eugen. Nešto slično teško je naći u Hrvatskoj. Građevina površine više od 300 kvadrata i teška nekoliko desetaka tona očuvana je do te mjere da bi se očekivalo da se odnekud začuje “Alarm! Alarm!” pa da se ispred vas stvore Hitlerovi jurišnici. Bez pretjerivanja, uz malo truda oko čišćenja okoliša i valjda metar debelih zidova, mjesto bi izgledalo kao da je sagrađeno prije par godina. Kako je konstruiran, teško je sjetiti se eksploziva kojim bi ga se uništilo. Više je to kakva utvrda nego bunker. U blizini, na drugoj strani jezera, nalazi se još jedan, gotovo uništeni bunker koji se malo-pomalo predaje vodi. Ukupno ih je bilo pet, a regelbau koji smo obišli bio je središnji.

Idealno za avanturiste

Vrijeme je učinilo svoje, metalni dijelovi konstrukcije su zahrđali. Ulaz je slobodan, vrata više nema, a ona kojima su se otvarali ventilacijski otvori jako su zahrđala. Za vrijeme Domovinskog rata, doznajemo, regelbau je služio kao sklonište. Uočljivi su tragovi korištenja, s pokojim grafitom na zidovima, uobičajenim folklorom koji krasi takva zagrebačka mjesta. Ništa čudno, vrlo je prostran, s nekoliko velikih prostorija. Dobro ga skrivaju okolna šuma i šikara, teško je uočljiv s tla, iz zraka vjerojatno podjednako, a teško ga je zapaziti i na Googleovim kartama. Šteta, rekli bismo, jer lokacija je omiljena avanturistima u potrazi za zaboravljenim lokacijama, poput igrača geocachinga.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Blomberg:

  Ovo bi bio idiotski cin da se to unisti, to se moze uz relativno mali trosak urediti i sluziti za razne svrhe, a na koncu u slucaju neceg opasnog uvijek dobro dojde ovako dobar krov nad glavom.

 • Avatar Honduras
  Honduras:

  i u čemu je tu TAJNA??? sve se zna - tko ih je gradio, kada, zašto, kako... ali za ovog "novinara" to je ipak TAJNA. strava od "novinara"

 • domagistar:

  Ovaj se bumker ne nalazi na Črnomercu nego u Kustošiji, a poslije II svjetskog rata godinama je služio kao skladište lakozapaljivih materijala za potrebe zagrebačkih bolnica.