Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galerija sv. Ivan Zelina

Svratite do Zeline i razgledajte izložbu crnih slika nastalih InfraredArt metodom

Foto: Galerija Sv. Ivan Zelina
1/2
30.01.2024.
u 12:15

Kroz ciklus autorica Dijana Nazor Čorda ispituje mogućnosti i načine dobivanja tonova miješanjem crne boje u nerazdvojivosti, simbiozi dvaju likovnih izražaja na istom nosiocu u vizualnom i bliskom IR spektru

„Crno u infra (crvenom), U polju infracrvene crne slike“ naziv je izložbe slikarice Dijane Nazor Čorda koja se sutra u 19 sati otvara u Galeriji Sv. Ivan Zelina. Tom će prilikom slikarica predstaviti svoj recentni ciklus crnih slika nastalih InfraredArt metodom u kombiniranoj tehnici akrila, pozlate, fluorescentnih i fosforescentnih boja od 2018. do 2023., a dodatna je posebnost i katalog koji je dijelom opremljen reprodukcijama slika tiskanim u dvama spektrima. 

Postav broji 20 umjetničkih slika nastalih novom metodom infracrvenog slikarstva uz nekoliko animacija izloženih slika. Kroz ciklus autorica ispituje mogućnosti i načine dobivanja tonova miješanjem crne boje u nerazdvojivosti, simbiozi dvaju likovnih izražaja na istom nosiocu u vizualnom i bliskom IR spektru.

VEZANI ČLANCI: 

 

S istraživanjem infracrvenog slikarstva Dijana Nazor Čorda započela je još 2012. u sklopu doktorskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Fascinirana crnim bojama, odnosno pigmentima, nastavila je propitivati njihova svojstva u želji da istraži neiscrpne mogućnosti infrared senzacija tzv. blizancima boja u golom oku nevidljivu spektru. Od 2023. u prvi sloj svake slike uvodi novost označavanjem brojevima koji su skriveni uz monogram u infrared slici.

Metodom se koristila na temelju inovacije InfraReDesign i InfraRedArt koju je razvio prof. emeritus Vilko Žiljak sa svojim istraživačkim timom 2007. godine u Zagrebu. Od 2014. slikarica kontinuirano nastavlja daljnje unapređenje i višeslojno istraživanje svojstva pigmenata, odnosno boje u dvama spektrima. Posjetitelji će, koristeći se suvremenim IR kamerama, na izložbi apstraktnih slika u donjim slojevima otkriti figurativne slike s motivima labirinata, portreta te kršćanskim motivima uz potpise skrivene golom oku čime nevidljivo postaje vidljivo.

– Novom izložbom Dijana Nazor Čorda svjedoči konstantu u predstavljanju vlastitog umjetničkog djela koje uvijek čini koncepcijska zaokruženost stvaralačkog iskustva temeljenog na promišljanju i strukturiranju prostora infracrvene (IR) slike koja je mnogo više od tehnološke inovacije i estetske senzacije. To je slika koja nosi identitet djela čiji sustav plastičkih znakova tendira prema čistoći i univerzalnosti umjetničkog jezika i svjedoči o jedinstvenosti likovne sintakse bazirane na redukcionističkom pristupu gradnje monokromnog slikovnog polja. Oblikujući ga koncentriranom gestom i reduciranom paletom, Dijana je izgradila vlastiti sustav pikturalne i morfološke organizacije prostora svoje „crne slike“ dajući prednost čistoj formi, jasno strukturiranoj kompoziciji u oba nivoa, onom prostom oku vidljivom i onom „nevidljivom“, skrivenom u IR spektru – istaknula je povjesničarka umjetnosti Sanda Stanaćev Bajzek, koja je ujedno i kustosica izložbe. 

VEZANI ČLANCI: 

Dijana Nazor Čorda doktorirala je na poslijediplomskom doktorskom umjetničkom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. na temu Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivoga pod mentorstvom red. prof. Igora Rončevića i izv. prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić. Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, program studija Likovna kultura, danas Umjetnička akademija, te stekla zvanje profesora likovne kulture - restauratora. Od 1995. izlagala je na 42 samostalne izložbe u Hrvatskoj, Belgiji i Australiji. Od 1993. sudjelovala je na preko 100 žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je više nagrada, priznanja i pohvala za umjetnički i likovno-pedagoški rad. Slike joj se nalaze u fundusima više hrvatskih muzeja i privatnih zbirki. Objavljeno joj je više znanstvenih i stručnih radova o primjeri infracrvene metode na slikama. Članica je HDLU-a Zagreb, InSEA-e, HULULK-a i Grupe Infra.

Izložba za posjetitelje ostaje otvorena do 17. veljače, a razgledati ju možete uz prethodnu najavu na broj: 091 181 2946 ili 098 667756. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije