Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Krznarić:

'Svojim stihovima opjevao sam sve kutke našeg lijepog grada Zagreba'

Zagreb: Novinar, tekstopisac i književnik Željko Krznarić
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/4
24.12.2019.
u 09:14

U izdanju Croatia Recordsa izašao je CD s deset najljepših pjesama o Zagrebu koje je tijekom dugogodišnje karijere napisao Željko Krznarić

Svoju prvu pjesmu napisao je još u četvrtom razredu osnovne škole. Objavio ju je u varaždinskom lokalnom listu uz pomoć razrednika Jože Skoka. Taj književni povjesničar i dugogodišnji glavni urednik časopisa Radost prepoznao je u Željku Krznariću budućeg tekstopisca. “Trebao bi malo češće pisati”, rekao je tada dječaku koji danas iza sebe ima 500 uglazbljenih tekstova i 18 knjiga. A sada je u izdanju Croatia Recordsa izašla i CD-knjižica s njegovim stihovima posvećenima glavnom gradu. “Zagreb u pjesmi Željka Krznarića” sadrži deset pjesama koje su izabrali izvršni producenti Boris Zeljak i Ivanka Bičak, a nastajale su protekle tri godine.

– To nisu pjesme o Zagrebu kao cjelini, pisao sam o njegovim pojedinim dijelovima, o kuli Lotrščak i njezinu topu, uspinjači, Kaptolu s katedralom, o tramvaju broj 2... – govori Željko Krznarić, na čijem CD-u su i pjesme “Advent u Zagrebu”, “Majko Božja Kamenitih vrata”, “Zrinjevac”...

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Otpjevali su ih svima poznati izvođači, poput Vladimira Kočiša Zeca, Borisa Babarovića, Kraljeva ulice, Pere Galića iz Opće opasnosti, Đuke Čaića, Luke Balvana, Mirka Švende Žige... A to je tek dio poznatih imena s kojima je Željko surađivao u svojoj karijeri. Glazbom se počeo baviti na nagovor prijatelja Vjekoslava Jutta, jednog od najpopularnijih hrvatskih pjevača šezdesetih godina. On ga je povezao s Đorđem Novkovićem, a već godinu dana poslije napisao je za Tomislava Ivčića “Neka, neka nek’ se zna”, koja se prodala u 600 tisuća primjeraka. Krznarić stoji i iza stihova pjesme Tonyja Cetinskog “Nek’ ti bude ljubav sva”, s kojom je pobijedio na Dori 1994., a iste godine dobio je i Porin za pjesmu “Uzalud vam trud svirači”, koje je napisao s Jasenkom Hourom.

Da će pjesma biti hit ili neće uvijek bi, kaže Krznarić, pogodila njegova supruga Vesnica. Cijelo vrijeme Krznarić je radio kao novinar i urednik na radijima i televiziji, a uvijek je stvarao emisije kojima je tema bio glavni grad. Zbog svog rada 2015. dobio je i Nagradu Grada Zagreba. Novim CD-om, koji su uglazbili Dragomir Herendić Dragianni, Pero Rogan i Dragan Spajić Gale, želio se odužiti gradu i postati dio njegove povijesti, a nada se da će sljedeće izdanje imati prijevod tekstova na engleski kako bi ih i turisti razumjeli te CD ponijeli sa sobom kao suvenir.

VIDEO UB40 na zagrebačkom Adventu:

Komentara 4

2X
2Xgeneral
11:37 24.12.2019.

svaka čast!!! ajd onda svojim stihovima opjevajte remetinec i matana mikija za nas purgere!?

DU
Deleted user
10:20 24.12.2019.

..bandića opjevaj..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije