Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Svjetleća jata riba sa stabala noću gledaju goste Ribnjaka

Sudionici izrade instalacije dobili su ideje i o uređenju vlastitog doma pomoću papirnatih lampiona različitih oblika
02. srpnja 2012. u 08:00 2 komentara 15 prikaza
ribe
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kako izgleda kad čovjek nadahnut prirodnim krajolikom u njemu napravi umjetničko djelo, moglo se vidjeti u parku Ribnjak. Tamo je 15-ak članova radionice Land arta, umjetničkog pokreta koji smatra da su čovjek i priroda neraskidivo povezani, u namjeri da oživi povijest parka gdje su nekad bili biskupski ribnjaci, izradilo instalaciju jata riba od papirnatih lampiona pa je povješalo po granama drveća. Svjetleće solarne lampe u šarenim “plivajućim” ribicama tako su potpuno zasjale.

– Na taj način kroz solarne lampe poslana je i aktivistička poruka, što je jedna od karakteristika Land arta. U njemu se, kako bi se stvorio ambijent, koriste materijali koji dolaze iz prirode – objašnjava Martina Nemet iz udruge Pipilota, jedna od voditeljica.

Zamisao je udruge napraviti šest radionica u šest zagrebačkih centara za kulturu, a sljedeći je projekt onaj u Kulturnom centru Maksimir, gdje će izraditi glinene vilenjake i ostala mitska bića sa svjetlećim očima, koja će iz duplji stabala pozdravljati noćne prolaznike. A svi na radionici nisu krili oduševljenje.

– Studiram arhitekturu pa me zanimao umjetnički pogled na planiranje krajolika, drugačiji od onoga koji učimo. Ovdje se može opipati materija, nešto živo, prirodno – kaže Ivana Patricia Đilas (23).

S njom se slaže i Martin Starčević (23), student strojarstva, kojemu je Land art sredstvo za opuštanje i koristan način da se izrazi. – Dobio sam ideje za preuređenje svoga doma i vrta – dodaje. A njihovu svjetleću žutu sabljarku i ostala bića iz podvodnog svijeta s osmijehom i zanimanjem promatrali su prolaznici pozdravljajući te privremene stanovnike stabala u parku Ribnjak.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Deleted user:

    Ribe na drveću. Koje svijetle. Mislim, stvarno za dobit' članak u novinama..

  • Vito:

    Svjetleća jata riba sa stabala noću gledaju goste Ribnjaka Što o tome misle zaštitari životinja? naime, krošnje su jedino skrovište živih ptica, a ovi su im sad to zagadili svijetlom i raznobojnim "svijetleim" i pokretnim objektima... Znači, stavili pravastrašila na ... prikaži još! na grane kako bi maknuli ptice iz rošnji stabala... O tome "zaštitari životinja" šute... Glavno da galame zbog ubijanja i iskorjenjivanja bjesnoće...