Povratak na članak

Svi su ludi za pitama koje stižu iz Gajnica

Sanela Spajić u "Medinim snovima" peče bureke, zeljanice, krumpiruše, sirnice...
Objava 10. veljače 2019. 33494 prikaza
Popularni
  • Popularni
  • Najstariji
  • Najnoviji
Komentara 45
  • pritiskovic:

    Nekad smo se hvalili industrijom, mostovima, lokomotivama, cementarama, vagonima, motorima, bijelom tehnikom ....danas burecima i kulinom.

    07:21 11. 2. 2019.
  • Mostar1:

    Ovakve clanke se ne preporucuju citati na gladan stomak

    00:55 11. 2. 2019.
  • stefj:

    Svaka čast za hrabrost pokretanja posla u Hrvatskoj. Želim joj puno uspjeha, jer ako joj posao zapne, postat će vrlo brzo jedna od blokiranih...

    23:09 10. 2. 2019.
  • maxxxx:

    nepostoji ubosni, al više nisi ubosni

    01:33 11. 2. 2019.
  • Jedan_Zagrepčanec:

    Dete drago, burek od sira itekako postoji i to u Turskoj čije to jelo jest, a zatim u svim drugim zemljama gdje se jede burek osim u B i H. Jelo slično bureku je grčka pita. To je zapravo ista ... prikaži još!a stvar. I jedno i drugo može se puniti sirom, mesom, špinatom... U B i H su uzeli oba naziva za to jelo, i grčki i turski, samo što su savijaču s mesom nazvali turskim nazivom burek, a za sve ostale su uzeli grčki naziv pita. Zato je na bosanskom jeziku burek samo s mesom, a sve ostalo je pita (osim šarenog bureka, mješavine punjenja)... Svi ostali uzeli su za te savijače (jer boerek na turskom jeziku ima slično značenje kao kod nas savijača/štrudl ime burek, kao što to izvorno Turci nazivaju. Turci imaju bureke raznih oblika što se može vidjeti na wikipediji na engleskom i turskom jeziku ako u google upišete Borek, a tamo se vidi i da je Turcima sve burek što i Hrvatima, Srbima i Makedoncima... Što se tiče riječi pita, u Hrvatskoj nitko nikad nije nazivao savijače pitama ma čime bile punjene nego ih nazivamo ili savijače (standardni, službeni naziv, ali se rijetko rabi u normalnom govoru), štrudl u srednjim dijelovima Hrvatske i štrudla u krajevima koji su bliže Srbiji. Kod nas se pitom oduvijek i isključivo nazivao kolač od prhkoga tijesta pri čemu se tijesto ravno polaže u posudu za pečenje, na to se stavlja punjenje, a onda opet sloj tijesta, slično kao kod američke pite. Što se tiče bureka, kod nas se zove izvorno onako kako ga nazivaju Turci.

    16 23:07 10. 2. 2019.
  • sinisa.budimir.18:

    Ja bi burek sa sirom ali to ne postoji onda necu nista

    1 07:39 11. 2. 2019.
  • Avatar Etnolog
    Etnolog:

    Pite su vjerojatno super, ali su cijene megalomanske. Narudžba pite za dvije osobe za 100% je skuplja od istih takvih drugdje.

    1 00:15 11. 2. 2019.
  • Avatar Uzdanica hbz
    Uzdanica hbz:

    Nema bolje od Krištine

    1 23:06 10. 2. 2019.
  • Avatar Abcda
    Abcda:

    Burek je car, kavijar je nula.

    23:04 10. 2. 2019.
  • kažemja:

    30 kuna za burek ?? Malo ste pretjerali gospođo draga .

    11:15 11. 2. 2019.
  • ilijan:

    Sanela ako vam treba dobar prostor u novom zagrebu javi se, veoma rado bi vas posjetio i probao vaše proizvode.

    10:12 11. 2. 2019.
  • Deleted user:

    Jela s žlicom su vrh jedino im pita moze konkurirati

    08:27 11. 2. 2019.
  • Nemojtako:

    Konačno netko pametan na ovom portalu. Hvala na izvrsnom pojašnjenju. Iako si malo pretjerao s podukom za vrhunski motiviranu gospođu, kojoj od srca želim puno uspjeha i da otvori još jednu proizvodnu liniju.

    08:17 11. 2. 2019.
  • Avatar Niškorist
    Niškorist:

    Moja žena odlično peče nije iz bosne !

    07:32 11. 2. 2019.
  • Avatar __MAX__
    __MAX__:

    Bravo Sanela!! Takvo sto moras napraviti na obali za sezone i posao ce procvati.

    02:47 11. 2. 2019.
  • Avatar komentatorx
    komentatorx:

    Podrška gospođi. Morat ću poručiti par komada prvom prilikom. Obožavam krumpiruše.

    23:19 10. 2. 2019.
  • Avatar Drago2603
    Drago2603:

    Šta stavljaš u te.pite pa su tako skupe,listiće zlata ili ......

    1 09:38 11. 2. 2019.
  • Avatar Vorenus
    Vorenus:

    Aaa sto je sa buredzikama za to su Sandzklije strucnjaci..

    23:12 10. 2. 2019.
  • Avatar arba_arba
    arba_arba:

    Ja navijam za polentu na brudetu od 4 vrste riba, a kad nema bojega more i feta kruha sa jogurtom - iskjucivo onaj od Vindije

    00:14 11. 2. 2019.
  • inot:

    Meso je za roštilj,a Burek je od sirA I točka...nema dalje ;)

    08:41 11. 2. 2019.
  • Recite što mislite!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.