Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradska skupština

Svi se slažu s Bandićem, plaće se moraju rezati

gradska skupština
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.11.2013.
u 09:05

- U Zagrebu ima 47.000 nezaposlenih, a Grad ne čini ništa da se ta brojka smanji - kazao je Bernardić.

Izgradnja škole i vrtića na Kajzerici, dovršetak obnove Osnovne škole Pavleka Miškine te Muzičke akademije, ali i dovršetak radova na Branimirovoj, Radničkoj i Mesničkoj cesti te Strojarskoj ulici samo su neki od predviđenih kapitalnih projekata koji će biti financirani iz proračuna za nadolazeću godinu koji iznosi 6,89 milijardi kuna, što je 30 milijuna kuna više nego u 2013. godini.

Nezaposlenost raste

Iako se o prijedlogu proračuna na sjednici Skupštine Grada Zagreba raspravljalo satima, kritiziralo ga se kao nedovoljno gospodarskog te se vladajućima spočitavalo da ni u 2014. nisu predvidjeli mnogo obećanog, skupštinari su prihvatili prvo čitanje proračuna.

– Proračun se može nazvati kontinuitetnim u odnosu na područje školstva, osiguravanja novaca za razvojne projekte, fiksne obveze ali i socijalna prava. Mjesnoj samoupravi i malim komunalnim akcijama povećat ćemo sredstva 20 posto u odnosu na ovu godinu, ali smanjit će se za pet do 15 posto plaće gradskih službenika, kao i onih zaposlenih u Holdingu – poručio je gradonačelnik Bandić.

Da je proračun realan, ali ne i razvojan, mišljenja je predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić koji je Bandiću, zajedno s HDZ-ovim vijećnicima, spočitnuo nedovoljno iskorištavanje fondova Europske unije i sve veći broj nezaposlenih.

– U Zagrebu ima 47.000 nezaposlenih, a Grad ne čini ništa da se ta brojka smanji – kazao je Bernardić.

Puno se obećavalo

Oporbeni zastupnici nisu zaboravili ni Bandićeva izborna obećanja, pa su ih, kako su poručili, uzaludno tražili u brojnim poglavljima gradskog proračuna.

– Što je s knjižnicama, Paromlinom, Operom? Sve to spominjalo se u predizborno vrijeme, a toga nema ni u projekcijama proračuna za 2016. godinu – kazao je HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak.

Zastupnici su prihvatili i prijedlog izmjena i dopuna GUP-a koji prvi puta nema unaprijed uključene inicijative. Javna rasprava o GUP-u tek će biti pokrenuta, a izglasavanje odluke očekuje se u ožujku.

– Prvi put u svemu se pitala struka i ovo je najbolje pripremljena odluka o GUP-u do sada – poručio je Darinko Kosor.

Komentara 7

AN
ansev
10:20 29.11.2013.

Lako je 15% srezati nekome tko ima plaću 15 - 16 tisuća kuna. Oni neće biti "kruha gladni". A ostatak koji i sad jedva preživljava sa mizernim plaćama, što sa nama?

IN
Inat
15:45 29.11.2013.

Zato se zapošljava fotokopirača za 4 do 5 tis. kuna u gradskom poglavarstvu.

IB
iva.begovic
18:09 29.11.2013.

Obećanje da će smanjiti plaće gradskim službenicima biti će ispunjeno isto kao i ona predizborna obećanja projekata kojih nema niti u projekciji proračuna za 2016. godinu. Svašta kaže i obeća naš gradonačelnik. Ponešto i ostvari, jer konačno, treba negdje potrošiti gotovo milijardu eura, ali puno toga ne ostvari. I doista sumnjam da će ikada smanjiti plaće gradskim službenicima. Novinari, molim vas pratite Službeni glasnik Grada Zagreba pa nas obavijestite ukoliko se to čudo ipak dogodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije