Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje stručnih službi:

Svi koji imaju atmosferske bojlere u riziku su od trovanja ugljičnim monoksidom

Bojler
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
01.10.2019.
u 13:34

Počela je distribucija dopisa upozorenja i informativnog letka na adrese 80 tisuća potrošača koji imaju atmosferske bojlere, a tijekom sljedeće godine dimnjačari i monteri Gradske plinare Zagreb stavit će naljepnice upozorenja na sve bojlere

Kod potrošača koji upotrebljavaju atmosferske bojlere postoji rizik trovanja ugljičnim monoksidom, upozorili su danas Policijska uprava zagrebačka, Gradska plinara Zagreb i Dimnjačarska obrtnička zadruga na zajedničkoj konferenciji za javnost.

Oni su, naime, počeli s distribucijom dopisa upozorenja i informativnog letka na adrese 80 tisuća potrošača koji imaju atmosferske bojlere,  a tijekom sljedeće godine dimnjačari i monteri Gradske plinare Zagreb stavit će naljepnice upozorenja na sve bojlere.

– Ugljični monoksid je plin bez boje, okusa i mirisa, zbog čega se naziva tihi ubojica. U zadnje četiri godine bilo je osam smrtnih slučajeva i 71 trovanje ugljičnim monoksidom – kazao je Velimir Tišma, voditelj Službe za prevenciju PUZ-a.

Dubravko Duvančić, voditelj Službe tehničke podrške Gradske plinare Zagreb, objasnio je da su atmosferski bojleri opasni jer zrak za izgaranje uzimaju iz prostora u kojem su smješteni.

– Žrtve monoksida mlađe su osobe, mahom žene, a opasnosti su osobito izloženi podstanari, posebno oni koji dolaze s područja gdje nema kulture uporabe plina. Opasnost od trovanja porasla je nakon rekonstrukcijama stanova, gdje se ugrađuje PVC/ALU stolarija, čime se onemogućuje dotok zraka i ugradnjom kuhinjskih napa koje su sada veće snage nego prije. Pri trovanju monoksidom najčešći je uzrok istodobni rad bojlera i kuhinjske nape koja također povlači zrak iz prostora. Iako potrošači mogu biti oprezni, jedino pouzdano rješenje jest zamijeniti atmosferske bojlere novima – kazao je Duvančić.

Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge, istaknuo je da su mnogi vlasnici stanova, osobito oni u starim zgradama, obnovili svoje prostore, a da pritom nisu zamijenili atmosferski bojler niti su sanirali dimnjak.

– Primjerice, u središtu Zagrebu obnavljaju se stanovi za najam, a ostaju dimnjaci stariji od sto godina. Pozivam sve potrošače da dimnjačarima omoguće pristup dimnjaku – kazao je Zrinski.

Komentara 30

Avatar origi
origi
14:10 01.10.2019.

novi bojler znači i novi dimnjak tj preurediti isti, i skupa dođe 15K-20K kuna. nije bas malo

VI
Viana
14:07 01.10.2019.

A kako smo do sada (više od 100 godina) koristili atmosferske bojlere? Hoćemo li umjesto toga ugrađivati kondenzacijske, s emisijom sagorivog plina susjedu u prozor'?

ZI
zip123
14:25 01.10.2019.

A prije 12 godina su govorili da su ovi bolji.Lazu da izbiju novce ljudima iz djepa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije