Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt Vodoopskrbe

Svakom stanu računi za vodu upola manji

vodomjer
Anto Magzan/PIXSELL
09.02.2013.
u 13:54

Imaju kontrolu - Stanarima zgrade u Prilazu Slave Raškaj ugrađeni su uređaji za daljinsko odčitanje vodomjera i potrošnju više ne dijele sa svima ostalima

Manji računi, pravilna raspodjela ili jednostavnije – platiš koliko potrošiš. Sve su to prednosti koje uživaju stanari Prilaza Slave Raškaj u Maksimiru. Naime, oni su prva zgrada u Zagrebu koja je dobila daljinsko odčitanje vodomjera.

Projekt počeo u rujnu

Pilot-projekt službenog naziva AWMR (Automatic water - meter reading), koji vodi tim Holdingove podružnice Vodoopskrba i odvodnja, započeo je u toj zgradi lani u rujnu, a već sada uštede na potrošnji vode su, kažu stanari, velike.

– Imamo dvoje male djece, dvije perilice koje su stalno u pogonu, što znači da poprilično trošimo, no sada plaćamo samo ono što mi potrošimo, a ne kako se podijeli prema broju stanara u ulazu – objasnio je Marin Guina, predstavnik stanara na čiju inicijativu je ViO zgradu u Prilazu Slave Raškaj odabrao za projekt. Do sada je Guina za vodu izdvajao 300 do 350 kuna mjesečno, a račun mu se smanjio na oko 150 kuna.

Slijedi – Mamutica

Dvanaest stanova u jednom ulazu tek su početak projekta koji bi trebao obuhvatiti ukupno 400 tisuća korisnika koji bi trebali postati dio “pametne” mreže.

– Sustav se zasniva na naprednoj mreži koja preko daljinske mreže povezuje lokalnu mrežu vodomjera s automatskim platnim sustavom Podružnice. Glavni vodomjer i ventilski individualni vodomjer u stanovima spojeni su na koncentratore koji su ugrađeni na određenom mjestu u zgradi i koji preko mreže šalju podatke do sustava za naplatu – objasnio je voditelj projekta Želimir Delač.

Tako svaki potrošač u bilo kojem trenu može vidjeti svoju potrošnju putem web portala Moj vio, a moći će kontrolirati potrošnju i vidjeti eventualne kvarove.

– Omogućeni su napredni alarmi koji će upozoravati na puknuća, neovlaštenu ugradnju vodomjera i slično – dodao je Delač.

Cijena uređaja koju bi stanari morali pojedinačno platiti je od tisuću do 1500 kuna, ovisno o kvaliteti, a račun će plaćati kooperantima koje podružnica licencira za posao. Sljedeći korak koji će ViO poduzeti jest uvesti isti način odčitanja u zgradu Mamutica, u kojoj je više od 1100 stanova. Za privatne pak kuće daljinski vodomjeri će se ugrađivati prilikom njihove redovite izmjene (svakih pet godina), o trošku Holdingove podružnice. Aktivno će podružnica s projektom kroz cijeli grad početi sljedeće godine, a do tada će se sustav testirati na pojedinim zgradama i kućama.

>>Siromašni mogu plaćati pet kuna manje od redovne cijene vode

Ključne riječi

Komentara 18

SP
space2
12:54 09.02.2013.

najpoštenije. platiš koliko si i potrošio!

MI
mirkoP
14:00 09.02.2013.

Imam čak dvije kuće. Ipak mi nije jasno zašto bi stanari u stambenim zgradama plaćali te nove vodomjere a mi u privatnim kućama ne bi?????

OB
-obrisani-
15:39 09.02.2013.

svaka cast gradonacelnice! Milane, svi smo za te!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije