Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neslane šale

Svaki peti dan lažna dojava o bombi u Zagrebu

općinski sud
Sanjin Strukić/PIXSELL
03.11.2011.
u 08:00

Pri dojavi – procedura je uvijek jednaka – na teren izlazi protueksplozijski odjel te se sumnjivu lokaciju pretražuje i uz pomoć pasa tragača, uz prethodnu evakuaciju svih djelatnika i posjetitelja, ako je nužno.

Zagreb je posljednjih mjeseci “zapljusnuo” val lažnih dojava o postavljenim bombama. U prvih devet mjeseci tekuće godine Policijska uprava zagrebačka zabilježila je 53 dojave, dok su za cijelu prošlu evidentirane 43 lažne dojave. Ukratko – svakog petog dana u ovoj godini – netko je dojavljivao o postavljenoj eksplozivnoj napravi u gradu podno Sljemena i neslano se šalio s policijom.

– Svaka je dojava prijetnja, a svrha svake prijetnje jest promijeniti način ponašanja osobe ili institucije kojoj se prijeti, kako bi se priskrbilo nešto što se bez prijetnje ne bi moglo – komentirao je ovu nemilu pojavu Joško Morić, stručnjak za sigurnost i direktor Odjela sigurnosti Zagrebačkog holdinga.

Na udaru lažnih dojavljivača najviše su bile sudbene institucije, što su, primjerice, prošlih dana iskusili  u Palači pravde te Općinskom kaznenom sudu. Pri dojavi – procedura je uvijek jednaka – na teren izlazi protueksplozijski odjel Policijske uprave zagrebačke te se sumnjivu lokaciju pretražuje pomno i uz pomoć pasa tragača, uz prethodnu evakuaciju svih djelatnika i posjetitelja, pokaže li se nužnim. 

Bombe u školama, kafićima pa i na Zagrebačkoj burzi

Sve su to dodatni troškovi u poslovanju kako policiji tako i instituciji za koju je dojavljeno da ima postavljenu eksplozivnu napravu, jer je najviše evidentiranih dojava u prijepodnevnim satima tijekom radnog dana. Pozivima o postavljenim bombama sve se više uznemiruju osnovne te srednje škole, neke su bile čak dojavljene i za Zagrebačku burzu pa su zaustavile trgovanje vrijednosnicama. Lažni dojavljivači nezadovoljni narodnjačkom glazbom – često ih “postavljaju” u kafiće te klubove koje ugošćuju zvijezde turbofolka.

Policija je ove godine zbog uznemiravanja javnosti lažnim dojavama o postavljenim bombama privela 9 počinitelja. Među njima vjerojatno je najpoznatiji bivši zagrebački općinski sudac, 68-godišnji Željko K. koji je u lipnju uhićen je zbog sumnje da je pet puta telefonom anonimno lažno dojavljivao o podmetnutoj bombi na Općinskome kaznenom sudu.

Dojavama protiv parničnog postupka

Osumnjičeni je centralu suda, na kojem se protiv njega vodi postupak, četiri puta zvao iz telefonske govornice i jedanput sa svojeg mobitela, nakon čega je i otkriven. Nakon svake dojave sud je bio evakuiran, a prostorije pregledane.  Za širenje lažnih i uznemirujućih glasina najblaža kazna koju zakon poznaje jest novčana, ali predviđa i do tri godine zatvora.

Svatko tko dojavljuje o lažnim bomba malo je “pomaknut” , smatra prof. dr. Anđelko Milarodović, voditelj Centra za politološka istraživanja. Znaju se legalne metode kojima se nešto treba napraviti, ali djelovati nasilno da se nešto postigne – ta je osoba pomaknuta u psihološkom smislu, a njihova obrada spada u područje koje pokrivaju stručnjaci iz Vrapča, konkretan je profesor Milarodović.

Komentara 2

LU
lutomirski
08:42 03.11.2011.

Prvome redu to nisu sale i to je kaznjivo, ali sta nam pokazivaju takve prijetnje, to termometar i pokazioc da narod mrzi ovu drzavu,njene institucije i njene zakone, to mozete zahvaliti vasim \"postenim\" politicarima !!!

LU
lutomirski
08:47 03.11.2011.

Ja nisam profesor, ali ja mislim da je on pomaknut ako tako nesto tvrdi, jer narod je ugrozen, psihicki i dosta im je lazi tih politicara, to sve dolazi od ocaja i nemoci, naravno da to nije put, ali sto on kaze znaju se legalne metode kojima se nešto treba napraviti, tu se on sali ili mozda je smaknut ako u tu drzavu i njenu pravednost vjeruje !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije