Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako se maskirati?

Sudec, Princ, Sraka i Fiškal preuzimaju vlast u petak

03.02.2015., Zagreb - U kinu Europa odrzana je konferencija za medije Samoborskog fasnika na kojoj su prisustvovali  tradicionalni fasnicki likovi. Ove godine Fasnik ce biti odrzan od 6. do 17. veljace, a bit ce obiljezen filmskim temama pod zajednickim s
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
Autori: Petra Balija, Sandra Golemac, Stela Lechpammer
04.02.2015.
u 12:45

Pokladna manifestacija traje do 17. veljače, organiziran je i besplatni autobus

Samo nas nekoliko dana dijeli od početka jedne od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj, Samoborskog fašnika, koji je ove godine preuzeo temu filma.

Pod motom "Let iznad srakinog gnezda" fašnički likovi Princ, Sraka, Sudec i Fiškal vlast će preuzeti u petak u 18 sati, a zadržat će se na čelu Samobora do 17. veljače. Organizirali su i besplatnu autobusnu liniju u noći s fašničkih subota na nedjelju. Svakodnevni program posjetitelje očekuje na glavnom samoborskom trgu, u fašničkom šatoru, u Livadićevoj ulici, dok će se na klizalištu u bivšoj vojarni 7. veljače odigrati hokej s metlama Metloboj i fašnička verzija curlinga – Kraflig. Za najmlađe organizatori pripremaju i orijentacijsku utrku Srakotrk, a detalji programa mogu se vidjeti na www.fasnik.com. No kako bismo se pripremili za tu samoborsku manifestaciju, obišli smo zagrebačke trgovačke centre u potrazi za najboljim maskama.

Žele li se maskirati, Zagrepčani će potrošiti oko 200 kuna. Cijena ovisi o kostimu. Perike tako koštaju oko 70 kuna, dok su čitavi kostimi, primjerice vještice, 150 kuna. Dječji kostimi stoje oko 200 kuna, a muškarci će, žele li se staviti u ulogu Batmana, platiti 170 kuna, dok će za zatvorsko odijelo dati 230 kuna. Oni koji se ove godine žele maskirati unikatima mogu svratiti do jedinstvenog dućana u Radićevoj ulici podno Kamenitih vrata. "Rački i kćeri" mali su obiteljski obrt osnovan početkom 2009. godine, a nude izvorne, originalne i autohtone suvenire. Imaju veliki izbor maski koje koštaju od 120 kuna do nekoliko tisuća kuna.

– Unikatne maske izrađuje nam jedna obitelj iz Velike Gorice. Riječ je o prvorazrednim primjercima. Zadovoljni smo prodajom, no najviše kupuju turisti – rekla je vlasnica Andrea Rački.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije