Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Studentice pišu o domaćoj umjetnosti, čita ih cijeli svijet

Svaki tjedan u Wikipediji objave članke o umjetnosti, a tekstovi prije toga prođu kroz ruke profesora
05. ožujka 2013. u 09:40 1 komentara 315 prikaza
studentice
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Projekt nadopunjavanja Wikipedije člancima o domaćoj umjetnosti počeo je prije godinu dana u Laubi, a studentice povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta od rujna su objavile 16 tekstova, po jedan tjedno. Idejna je začetnica Jelena Tamindžija koja je shvatila važnost predstavljanja domaće kulture i umjetnosti u inozemstvu.

Korisno svima

– Nepostojanje osnovnih i provjerenih informacija o hrvatskoj umjetnosti na internetu velik je nedostatak i šteta za zemlju koja se diči turizmom koji je usko vezan uz umjetnost i kulturu. Želimo to promijeniti, a korist će imati svi, od studenata do ostalih koje zanima hrvatska umjetnost i kulturna baština – kaže Ivana Obradović, jedna od voditeljica projekta. Sve članke, prije nego ih djevojke objave, čitaju i odobravaju profesori s Filozofskog fakulteta pa radovi imaju veću vjerodostojnost. Studenti kroatistike tekstove lektoriraju, a konačna je ideja da ih studenti anglistike prevedu i učine dostupnima i strancima.

Djevojke projekt sutra predstavljaju u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske i nadaju se da će naći još suradnika kako bi projekt sustavnije zaživio. U fokusu im je obrada domaće suvremene umjetnosti, a ubuduće žele obraditi muzeje i njihove zbirke.

Zapostavljena likovnost

– Likovni je odgoj prilično zapostavljen pa i ne čudi toliko neznanje o vlastitoj kulturi i baštini. To je velika šteta, jer je naša kulturna tradicija bogata i zanimljiva – govori Raša Savić, jedna od voditeljica projekta. Želja im je obraditi i dubrovačke ljetnikovce i pomoći da se informiranjem spase od propadanja.

Josipa Prosinečki, 3. godina studija St

Josipa Prosinečki, 3. godina studija

Studentica povijesti i povijesti umjetnosti, osim pisanja tekstova, komunicira e-mailom. Zainteresirani joj se mogu javiti na wikipedia.pum@gmail.com. Radi u Povijesnome muzeju i ističe da strani posjetitelji žele učiti o našoj umjetnosti.

Iva Jurlina, 3. godina studija

Buduća povjesničarka umjetnosti i arheologinja kontaktira s muzejsko-galerijskim institucijama i odsjecima na fakultetu o budućim aktivnostima projekta – cilj je predstaviti zbirke umjetnina i grupe umjetnika...

Raša Savić, 3. godina studija

Studentica povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti objavljuje tekstove i brine se da su oni ispravno postavljeni na Wikipediju iako, kao i ostale djevojke, radi sve što je nužno da projekt zaživi u punom smislu.

Ivana Obradović, 2. godina diplomskog

Najviše tekstova napisala je o naivnoj umjetnosti jer radi u Muzeju naive. Buduća anglistica i povjesničarka umjetnosti, ujedno i moderatorica, ističe da su stranci vrlo zainteresirani za naivu, znatno više nego što se ona cijeni doma.

Paula Ferenčić, 2. godina diplomskog

Buduća povjesničarka umjetnosti, antropologinja i etnologinja piše i objavljuje tekstove i surađuje s MSU i Etnografskim muzejom. Napisala je tekst o ljekarušama, zbirkama rukom pisanih recepata za liječenje ljudi i životinja.

Ljiljana Logar, 1. godina diplomskog

Studentica kroatistike i fonetike brine da su svi članci napisani točno i u duhu hrvatskog standardnog jezika. Lekturu tekstova radi nakon što profesori s Odsjeka povijesti umjetnosti pregledaju i odobre da članci mogu biti objavljeni.

Marija Perkec, 3. godina studija

Kao i Iva, Marija osim pisanja tekstova komunicira s institucijama kako bi nabavila literaturu o zbirkama. Marija, osim povijesti umjetnosti, studira komparativnu književnost, a surađuje u Muzeju suvremene umjetnosti.

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem