Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šire znanje

Studentice pišu o domaćoj umjetnosti, čita ih cijeli svijet

studentice
Davor Višnjić/PIXSELL
05.03.2013.
u 09:40

Svaki tjedan u Wikipediji objave članke o umjetnosti, a tekstovi prije toga prođu kroz ruke profesora

Projekt nadopunjavanja Wikipedije člancima o domaćoj umjetnosti počeo je prije godinu dana u Laubi, a studentice povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta od rujna su objavile 16 tekstova, po jedan tjedno. Idejna je začetnica Jelena Tamindžija koja je shvatila važnost predstavljanja domaće kulture i umjetnosti u inozemstvu.

Korisno svima

– Nepostojanje osnovnih i provjerenih informacija o hrvatskoj umjetnosti na internetu velik je nedostatak i šteta za zemlju koja se diči turizmom koji je usko vezan uz umjetnost i kulturu. Želimo to promijeniti, a korist će imati svi, od studenata do ostalih koje zanima hrvatska umjetnost i kulturna baština – kaže Ivana Obradović, jedna od voditeljica projekta. Sve članke, prije nego ih djevojke objave, čitaju i odobravaju profesori s Filozofskog fakulteta pa radovi imaju veću vjerodostojnost. Studenti kroatistike tekstove lektoriraju, a konačna je ideja da ih studenti anglistike prevedu i učine dostupnima i strancima.

Djevojke projekt sutra predstavljaju u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske i nadaju se da će naći još suradnika kako bi projekt sustavnije zaživio. U fokusu im je obrada domaće suvremene umjetnosti, a ubuduće žele obraditi muzeje i njihove zbirke.

Zapostavljena likovnost

– Likovni je odgoj prilično zapostavljen pa i ne čudi toliko neznanje o vlastitoj kulturi i baštini. To je velika šteta, jer je naša kulturna tradicija bogata i zanimljiva – govori Raša Savić, jedna od voditeljica projekta. Želja im je obraditi i dubrovačke ljetnikovce i pomoći da se informiranjem spase od propadanja.

Komentara 1

BE
berlinetta
10:08 05.03.2013.

bravo cure!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije