Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački bazeni

Studenti spasioci u štrajku: 'Za 25 kuna odgovorna sam za ljudske živote'

Bazen u Utrini
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
19.10.2018.
u 19:36

Ljetos je satnica podignuta s 25 na 28 kn zbog većeg posla, a sada je vraćena na staro jer je tako budžetom planirano

Plivači na zagrebačkom bazenu Utrina iznenadili su se kad su jučer došli na svoju turu vježbanja i otkrili da je dio spasioca odlučio ići u štrajk. Da plivaju bez nadzora nije problem, kažu kupači, za one koji znaju plivati, no ima djece koja tamo dolaze u školu plivanja pa su mnogi roditelji s treninga otišli zabrinuti.

Nitko im se ne obraća

Štrajkati su počeli studenti, koji čine 80 posto spasilaca, dok su ostatak stalno zaposleni. Ne štrajka se samo na Utrini već i na ostalim gradskim bazenima, na kojima se o kupačima brine tridesetak studenata. Okidač je bio, kažu stariji spasioci koji se tim poslom bave već godinama, što im je Ustanova Upravljanje sportskim objektima od 1. listopada snizila cijenu satnice s 28 na 25 kuna. Toliko su im plaćali i prije ljeta, a satnicu su im povećali zbog, kako kažu iz Ustanove, povećanog opsega posla. No to, kažu spasioci, njima nisu rekli 1. lipnja, već tek kad su ovog tjedna na mailove voditelja objekata poslali pismenu obavijest da kreću u štrajk.

– Nitko nam se već godinama ne obraća, da će nam ponovno smanjiti satnicu, saznali smo slučajno. Nije to jedini razlog nezadovoljstvu. Često se plaće isplaćuju tek dva do tri mjeseca nakon odrađenog posla, a ima nas tri do četiri puta manje nego prije nekoliko godina, što ugrožava sigurnost kupača. Koliko puta jedan spasilac čuva do tristo kupača, ljeti čak i po njih 1500. A prema pravilima, spasilac nikad ne bi smio raditi sam – kaže jedan od starijih spasilaca.

Spasioci nisu obvezni

Preko ljeta vikendom su radili i po 13 sati, blagdani nisu im plaćeni više, nemaju, kažu spasioci, ni dovoljan broj gaza i svega što može zatrebati ako dođe do nezgode na bazenu.

– Za 25 kuna odgovorna sam za ljudske živote, a kolegica radi u Kauflandu za istu satnicu – priča jedna spasiteljica. Tečaj i licencija za nove spasioce tek je, kažu spasioci, iduće proljeće, do kad Ustanova neće moći naći nove spasioce. Iz Ustanove jasno poručuju da neće povećati satnicu. Prema zakonu, kažu, nisu obvezni imati spasioce na bazenima, no na prvom mjestu im je sigurnost kupača, pa će tako, bez obzira na nepostojanje obveze, i dalje osiguravati bazene uz prisutnost spasilaca.

Pogledajte i video radova na rotoru:

Ključne riječi

Komentara 14

DH
dalibor.hren
07:29 20.10.2018.

Dođi i bez odgovornosti za 25 kuna po satu koj u vinogradu...Gablec osiguran i ne odgovaraš ni za čiji život!

DU
Deleted user
12:51 22.10.2018.

Radio sam za vrijeme studentskih dana kao spasioc na zagrebačkim bazenima i na Jarunu i nikada u životu nisam imao ljepši i lagodniji posao. Satnica od 25 kn nije mala za doslovno pasivno promatranje. Sjede na svojoj sjedalici, ponekad prošeću, slušaju muziku, gledaju komade i u 99% slučajeva nemaju nikakvih intervencija. Usporedba s djelatnicom u Kauflandu je u najmanju ruku neprimjerena i neumjesna, jer se djelatnica u Kauflandu i te kako naradi tijekom cijelog radnog vremena.

DU
Deleted user
14:41 23.10.2018.

Kao prvo za studente je lova netto: ak delaju 20 dana u mjesecu po osam sati to su 4000 kuna... A celi dan sede i fuliraju se... Nit brige, nit pameti... Kaj bi hteli: 4000 eura???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije