Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATJEČAJ ZA DOM

Studenti koji rade teže će do smještaja

Studentski dom
Foto: Luka Klun/PIXSELL
09.07.2015.
u 15:55

Upravo su zaposleni studenti i socijalno najugroženiji jer bez tih prihoda ne bi mogli ni studirati, poručili su iz Studentskog zbora

Studente koji su se planirali prijaviti za smještaj u jednom od zagrebačkih studentskih domova neugodno je iznenadio novi pravilnik prema kojemu ispada da će oni koji uz fakultet i rade – teže do smještaja. Naime, studenti mogu dobiti dodatne bodove na temelju slabijeg socijalnog statusa, odnosno ako imaju manje od 1900 kuna primanja po članu kućanstva. No od ove će se godine u taj iznos prvi put uračunati i neoporeziva svota koju student zaradi preko Student servisa.

– Od ove se godine na poreznim karticama prikazuju i neoporezivi prihodi pa smo tražili tumačenje od Ministarstva obrazovanja trebamo li i studentske prihode uzimati u obzir prilikom prijave i dobili smo potvrdan odgovor – objasnila je Ružica Rajšić, pomoćnica ravnatelja Studentskog centra za smještaj. Kako kaže, odluku može promijeniti samo Ministarstvo, a tome se nadaju i studenti. Naime, Studentski je zbor već jučer zatražio hitan sastanak u Ministarstvu.

– Ovo je neprihvatljivo. Kada su članovi Studentskog zbora sudjelovali na Povjerenstvu koje je izrađivalo pravilnik, o ovakvoj odluci nije bilo govora. To je odluka kojom se kažnjavaju studenti koji rade, a upravo su to, najčešće, oni socijalno najugroženiji i bez tih prihoda ne bi mogli studirati – rekao je Petar Labrović, predsjednik Studentskog zbora, te objasnio kako je riječ o još jednom udaru na studente i najavio da će, ako se situacija ne promijeni, studenti izaći na ulice.

Komentara 2

TH
than
00:37 10.07.2015.

Koji rade ??!!? Pa rade jedino izvanredni uz rad, a oni nisu niti imali pravo na smjestaj i prehranu i prijevoz i ostalo, te su placali skolovanje. Jedino, ako se misli na ove preko student servisa, a tu je biloo muljaza sve u 16. No to nisu studenti koji rade... I ne znam sto je tu lose. Pa upravo treba treba prema socijalnom statusu, jer je tako svagdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije