Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam stipendija

Studente mame u Moskvu top fakultetom, besplatnim domom i ludom zabavom

Sajam stipendija
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/8
16.10.2019.
u 19:22

Sajam stipendija predstavio ponudu obrazovnih ustanova iz 15 zemalja, među kojima prvi put i iz Rusije

Besplatan smještaj u domu, uvijek dobro raspoloženo društvo, jeftini noćni provodi i još jeftinija hrana, iskustvo života u inozemstvu...

I potpuno plaćena školarina svih godina studiranja na jednom od najprestižnijih svjetskih fakulteta. To nudi Nacionalno sveučilište za nuklearna istraživanja u Moskvi, MePhi, koje je svake godine među sto najboljih u svijetu, a jedno je od 11 ruskih obrazovnih ustanova koje su se jučer prvi put predstavile hrvatskim studentima na Sajmu stipendija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Prvu godinu uči se samo jezik

Rusija je ove godine i zemlja partner sajma, a sudeći po broju zainteresiranih studenata koji su se okupili oko štandova, ono što im tamošnji fakulteti nude zvuči jako dobro. Svaki ima određeni oblik školarine za strane studente, a jedini je preduvjet poznavanje jezika.

– Međutim, oni koji ne znaju ruski, prvu godinu studija provode učeći ga. Nakon toga spremni su za predavanja – objašnjava Sergej Ždanovič, predstavnik ruskog veleposlanstva.

Cjelogodišnje učenje ruskog očito ne smeta našim studentima jer ih prestiž tamošnjih fakulteta dovoljno privlači. Tako barem tvrde studentica zrakoplovstva Sara Kučinić i student mehatronike Ivan Blaž, koji ozbiljno razmatraju da sljedećih nekoliko godina provedu u Moskvi.

Financiraju i avionsku kartu

– Najbolji inženjeri svijeta dolaze iz Rusije, bila bi čast ondje studirati – kaže S. Kučinić. Privlači je, dodaje, i tamošnji standard života, koji je sasvim pristupačan. Život u Moskvi, naime, košta otprilike kao u Zagrebu, a u ostalim je gradovima i mnogo jeftinije.

Interesa je bilo i za fakultete iz drugih zemalja, poput Japana, koji studentima pokriva sve troškove, od avionske karte do hrane i stanarine. SAD, pak, pokriva znatan dio školarine za “Ivy League” sveučilišta, a u Danskoj je studiranje potpuno besplatno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije