Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

“Struku i javnost uključit ćemo čim se prihvati GUP”

Iz gradske uprave kažu da planiraju raspravu i radionice najesen, a kritičari izmjena i dopuna GUP-a ne vjeruju im i kažu: Svi dosadašnji postupci bili su netransparentni i potpuno neprihvatljivi
22. lipnja 2019. u 07:57 23 komentara 1467 prikaza
Konfernecija za medije Milana Bandića ispred porte Uljanika
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Kad to realizira – otići će u mirovinu. Tako je barem najavio gradonačelnik Milan Bandić kad su ga pitali da pojasni što je zapravo Zagreb City, projekt kolokvijalno zvan kao “zagrebački Manhattan”, koji bi trebao potpuno izmijeniti vizuru Kajzerice i Novog Zagreba. Originalno njegova ideja, kad se izgradi bit će, rekao je, zlatnim slovima upisana u povijest. Bit će tu, najavio je, i kongresni centar, a selit će Hipodrom, igralište NK Lokomotive, dok se Velesajam ravna sa zemljom.

Milan Bandić 'PROTIV SVIH NAČELA' Arhitekti pisali Bandiću i kritizirali ga: Vaše izmjene GUP-a su neprihvatljive!

I “opservacijski toranj”

Jasno je stoga koje su gradonačelnikove želje za prostor od 1,1 milijun kvadrata, omeđen Savom, ulicom Radoslava Cimermana, Avenijom Dubrovnik i Avenijom Većeslava Holjevca. Malo jasnija bila je slika novog dijela grada kad se u ožujku pojavila i prva skica prostora u koji stane 41 trg bana Jelačića, kao dio poziva arhitektima da sudjeluju u natječaju za izgradnju “opservacijskog tornja” visine 45-70 metara, koji bi trebao niknuti na hipodromskoj stazi i inundaciji Save.

Bilo je nakon što je gradonačelnik posjetio Dubai, kako bi dogovorio suradnju i zajedničku investiciju s tvrtkom Eagle Hills. Natječaj, koji je raspisao Ex-development, inače tvrtka kći investitora, protivan je, smatraju u Društvu arhitekata Zagreba (DAZ), Pravilniku o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza.

Sandra Perković Bandić najavio otvaranje nove staze Sandra Perković: Srušit ću rekord Hanžeka

– Njime nije jasno definirano ima li raspisivač za natječaj odobrenje vlasnika, a nije definiran naručitelj niti ocjenjivački sud – kritizirali su prve korake oko “zagrebačkog Manhattana” arhitekti. U koliziji je natječaj, istaknuli su, i s Generalnim urbanističkim planom, pa je gradonačelnik brže-bolje naredio i da se stari GUP revidira.

I tako je cijela priča, koja je već dok se počela spominjati uzrujala javnost dobila i svoje drugo poglavlje. Kako bi se izjasnili što o njemu misle, nedavno je Grad Zagreb gradskim četvrtima i mjesnim odborima proslijedio odluku o izmjenama i dopunama GUP-a, koju je izradio Zavod za prostorno uređenje u suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje.

Prostor budućeg “zagrebačkog Manhattana” nazvan je Novi Novi Zagreb, a planira se, kako piše, “preobrazba prostora u područje najvišeg urbanog standarda – novo središte – centar Novog Zagreba, koji u identitetskom sustavu pridonosi prepoznatljivosti Grada specifičnim tematskim i estetskim dimenzijama”. Stoji i da su prostor Velesajma i Hipodroma “bivši”. Odnosno, o njima se govori kao “ex” Hipodromu, koji postaje zona tematskog parka i mješovite namjene, dok je ex. Velesajam zona mješovite i poslovne namjene.

Zbog toga se ponovno na noge digla struka, ali i oporbenjaci u Gradskoj skupštini, čiji će vijećnici morati odobriti novi GUP prije nego što postane pravomoćan. Hoće li se o tome raspravljati na sljedećoj sjednici 10. srpnja, još nije sigurno jer ga gradonačelnik kao predlagatelj još nije poslao u proceduru.

– Doduše, ako je pošalje u proceduru pa u raspravi vidi da nema većinu za izglasati, može je i povući tijekom rasprave – kazao je HNS-ov vijećnik Tomislav Stojak, koji ističe da je i sporno što nije bilo javne rasprave.

Predsjednik uprave IGH Oliver Kumric i Luka Bebic nova dionica IGH će graditi autocestu, a onda žele i podružnicu u Rumunjskoj

Tri objekta na Velesajmu

– Sad ide izmijenjena odluka u odnosu na izmjene i dopune iz 2017. Tada je provedena rasprava na koju je dano tisuće i tisuće primjedbi, a gradska se uprava na njih uopće nije očitovala – govori Stojak.

Da je postupak donošenja novog GUP-a potpuno netransparentan, misli i Renato Petek iz stranke “Naprijed Hrvatska!”, a podržati novi GUP neće ni HSLS-ovci. No javnost i struka ipak će se uključiti u proces planiranja, uvjeravaju iz Grada, i to čim se prihvati GUP te kad se počnu izrađivati detaljniji planovi, programi i natječaji.

Vrućina u ZET-ovim autobusima i dalje se 'kuhamo' Zagrepčanima je prekipjelo: Neka se Bandić provoza paklenim busevima

– Organizirat će se rasprave i radionice u koje će svi moći biti uključeni, i to već od jeseni – kažu u Gradu. Nadaju se tako arhitekti da se neće rušiti tri objekta spomeničke vrijednosti na prostoru Velesajma, odnosno Talijanski, Čehoslovački i Vitićev paviljon, što je bilo predviđeno prvom skicom koju je plasirao Ex-development.

– Prema njoj, cijela intervencija negira zaštićeni sklop Velesajma kao kulturno-povijesne cjeline. Pozdravljamo nove investicije, no prostor Hipodroma mora se zaštititi u izvornom obliku – zaključuju arhitekti.

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

  • herojulice:

    Sa tolikim proračunom taj nije u stanju održavati što je naslijedio a kamo li napraviti nešto novo i kvalitetno. Novi Zagreb i limenke su građene, useljene i još traju, Jelkovec još nije useljen, završen a u derutnom stanju i raspadanju ... prikaži još! je. Pametnom dosta.

  • IvanLu:

    Hoće li netko više zaustaviti ovu staru lopinu?

  • 2Xgeneral:

    kad uskok realizira svoje optužnice - otići ću u remetinec ili ne, vjerojatno staroj majci na rodnu grudu toćat noge u bazenčeku kojeg su mi izgradili zagrebčani