Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filatelist Miroslav Prusac

Strast su mi marke s Antarktike, ondje pošta radi samo ljeti

05.11.2015., Zagreb -  Miroslav Prusac, celnik udruge koja organizira veliko okupljanje skupljaca markica i ostallih filatelistickih materijala.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
17.11.2015.
u 09:00

U mojem je hobiju sve manje ljudi jer mladi teško zavole ono što nikad nisu vidjeli, kaže ...

Poštanske marke strast su mu već 55 godina, a posebno se specijalizirao za skupljanje onih iz – polarnih područja. Filatelist Miroslav Prusac, predsjednik zagrebačkoga Kluba prijatelja klasičnih maraka, žali što taj hobi privlači sve manje ljudi, ali ističe da i dalje postoje mnogi entuzijasti koji mu ne dopuštaju da zamre. Dokaz je i nedavni veliki susret filatelista i numizmatičara na kojem se u Zagrebu okupilo oko 300 ljubitelja maraka i staroga novca iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva.

Ne šalju se pisma

– Danas u Zagrebu ima samo pet filatelističkih društava, a u Hrvatskoj 32, i zato su ovakvi susreti odlični za razmjenu maraka te savjeta i iskustava – objašnjava Prusac. Na njima se mogu naći i vrijedne te rijetke poštanske marke, no nedostaju, dodaje, mladi ljudi. Najmlađi filatelisti u Hrvatskoj, naime, u prosjeku imaju četrdesetak godina.

– Teško će mladi zavoljeti nešto što nikada nisu vidjeli. Mnogi od njih nikada nisu poslali pismo ni u ruci držali marku, pa teško onda mogu osjetiti strast za njihovim skupljanjem – ističe taj 63-godišnjak.

Poštanske marke skuplja od djetinjstva, a svaki se filatelist, kaže, s vremenom odluči specijalizirati za neko područje koje ga najviše zanima. Tako je on počeo skupljati marke iz polarnih područja, na kojima su najčešće prikazani pingvini, snijeg, led i polarni medvjedi.

– Marka ne mora biti skupa da bi bila vrijedna. Cijeni se njezina priča i upravo zato su meni najdraže one iz polarnih područja – objašnjava filatelist koji skuplja i pisma poslana iz polarnih baza. Zna ih i sam slati, pa čekati odgovor i nekoliko mjeseci, s obzirom na to da pošta na Antarktici radi tek nekoliko tjedana za vrijeme polarnoga ljeta.

Prvi "Crni penny"

Druga specijalizacija Miroslava Prusca su marke s motivima iz pjesme "Tiha noć, sveta noć". Također, posebno voli one na kojima su prikazani motivi iz filmova, a upravo su takve među najvrednijima u svijetu. Primjer je marka koja prikazuje Audrey Hepburn u sceni iz filma "Doručak kod Tiffanyja", kojoj cijena doseže i 50.000 eura.

– Danas je film na markama čest motiv i nije ga teško pronaći, no nekad su to bili najekskluzivniji primjerci. Neki od njih i danas dosežu vrtoglave iznose – ističe Prusac. Napominje da su cijene vrijednih maraka danas ipak niže nego prije, s obzirom na to da je potražnja manja. Tako se primjerak prve poštanske marke na svijetu, tzv. Crni penny, može kupiti već po cijeni od 1000 kuna.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije