Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spašena od rušenja

Stoljetna zagrebačka zgrada ipak ide u obnovu!

Zagreb: "Zagreb te zove" organizirao potpisivanje peticije protiv rušenja zgrade Miletić
Neva Zganec/PIXSELL
28.06.2023.
u 07:45

Kako smo ranije pisali, zdanje na Opatovini u groznom je stanju. Dimnjaci su se urušili, zabatni zid pao je na Dolac, krovište je prepuno rupa, vanjski zidovi su odmaknuti...

Potresom pogođeno zdanje koje se donedavno trebalo rušiti, ide u obnovu, javlja Nacional. Pobjeda je to prije svega Studentskog kulturno-umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić, koje ove godine obilježava 75. obljetnicu postojanja, a koji su u povijesnoj zgradi Miletić boravili do 2020. kada ju je ozbiljno nagrizao zagrebački potres. 

Kako smo ranije pisali, zdanje na Opatovini u groznom je stanju. Dimnjaci su se urušili, zabatni zid pao je na Dolac, krovište je prepuno rupa, vanjski zidovi su odmaknuti... 

Oko 400 godina stara poslovna nekretnina u samom srcu Zagreba, na uglu Opatovine i Skalinske, ime je dobila prema Stjepanu Miletiću, intendantu Hrvatskog narodnog kazališta, u njoj od 1948. djeluje Studentsko kulturno-umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić", a u novije je vrijeme ondje otvoren i popularni restoran Nocturno. 

Usprkos tome što je zahtjev za obnovu predan u svibnju 2021., a kuća ima status pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra i nalazi se na listi prioriteta programa obnove, crvena naljepnica stigla je tek u svibnju 2023.

 

Kada je prvi put u javnost dospjela informacija da bi se zgrada mogla srušiti, inicijativa Zagreb te zove pokrenula je peticiju za očuvanje zgrade. Prikupljanje potpisa završilo je prije desetak dana, a sada je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo odluku da zgrada ne ide u rušenje. Dopis Ministarstva u posjedu Nacionala prenosimo u cijelosti: 

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine zaprimila je Vaš dopis KLASA: 612-03/23-001/290 URBROJ : 25 1-14-0 1/001-23-0 1 od 22. svibnja 2022. kojim tražite informaciju o statusu predmeta u svezi zahtjeva 7.a cjelovitu obnovu potresom oštećene poslovne zgrade na adresi Opatovina 11/ Skalinska 4, kao i informaciju o izradi Elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije za predmetnu građevinu.

Dana 12. lipnja 2023 . ovo Ministarstvo je zaprimilo Nalaz ovlaštenog inženjera građevinarstva izrađen od Expenplan d.o.o. po ovlaštenom inženjeru Mići Dikliću, dipl.ing.grad., kojim je za predmetnu zgradu utvrđena ocjena uporabljivosti P 2 – privremeno neuporabljiva građevina – potrebne mjere hitne intervencije, te je potrebna konstrukcijska i nekonstrukcijska obnova predmetne zgrade.

Nastavno na citirani Nalaz, a u skladu za zahtjevom suvlasnika poslovne zgrade Opatovina 11/Skalinska 4, ovo Ministarstvo je dana 15. lipnja 2023. donijelo rješenje o cjelovitoj obnovi poslovne zgrade na adresi Opatovina 1 1/Skalinska 4, KLASA : 000-06/21- 05/4973, URBROJ : 531-04-4-4-2/5-23-12. Spomenuto rješenje dostavi ti će se Upravi za provedbu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koja će provesti cjelovitu obnovu predmetne zgrade”, navodi se u dopisu Ministarstva.

>>VIDEO: Tura po Pampasu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije