Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebdox

Što se krije u filmskim arhivima? Na masterclassu u Dokukinu KIC otkrit će vam Mila Turajlić

Zagreb: Mila Turajli?, redateljica iz Srbije, autorica filma Cinema Komunisto
Sanjin Strukic/PIXSELL
31.03.2023.
u 08:00

Počinje u 15 sati, a u 17 sati prikazat će se njezin nagrađivani dugometražni dokumentarac "Cinema Komunisto"

Višestruko nagrađivana beogradska autorica filmova "Cinema Komunisto", "Druga strana svega", "Dosje Labudović: Nesvrstani" i "Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas" Mila Turajlić danas će, s početkom od 15 sati u zagrebačkom Dokukinu KIC održati masterclass. 

U suorganizaciji produkcijske kuće Restart i ZagrebDoxa nakon masterclassa, na kojemu će se fokusirati na svoj višeslojni rad s arhivima te raznim umjetničko-istraživačkim strategijama koje primjenjuje, s početkom od 17 sati bit će prikazan i autoričin nagrađivani film "Cinema Komunisto". Kroz njega će se gledatelji prisjetiti više od 60 jugoslavenskih filmova, uz pomoć čijih odlomaka autorica ispituje uspon i pad jugoslavenske filmske iluzije i Titove opsesije kinematografijom. Ulaznica stoji 3 eura, dok je ulaz na program prije projekcije besplatan. 

Na masterclassu, kojeg će moderirati redatelj Nebojša Slijepčević, Turajlić će se, među ostalim, osvrnuti na svoju dugogodišnju fascinaciju arhivima kojima se okreće zbog nezadovoljstva namjernim brisanjem povijesti i kulturnog nasljeđa Jugoslavije, na pitanje komercijalizacije te vlasništva nad filmskim arhivima. 

Mila Turajlić rođena je 1979. godine u Beogradu. Studirala je politologiju, međunarodne odnose, medije i komunikacije na Ekonomskom fakultetu u Londonu, a filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Njezin dugometražni dokumentarni film Cinema Komunisto (2010) osvojio je šesnaest nagrada na renomiranim međunarodnim festivalima, između ostalih u Chicagu, Trstu i Prizrenu. Njezin drugi dugometražni film Druga strana svega (2018) pobijedio je na najvažnijem svjetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu.

Kuća Restart hrvatski je koproducent dva njezina filma, koji se prikazuju u sklopu ovogodišnjeg ZagrebDoxa, a koji će gledatelje povesti na putovanje kroz bogatu arhivu Stevana Labudovića, Titovog osobnog snimatelja. U regionalnoj konkurenciji natječe se "Dosje Labudović: Nesvrstani" (2022) koji prati rođenje Pokreta nesvrstanih te istražuje kako je filmski medij pomogao u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije. Drugi dio diptiha "Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas" (2022) prikazuje se u sklopu posebnih projekcija te prati Alžirski rat za nezavisnost i medijsku bitku tijekom koje je filmski medij bio mobiliziran u borbi protiv kolonijalizma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije