Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Što da misli redatelj koji čeka pitanje iz publike, a ona bježi van

Nije to ugodno napisati, ali naši su festivalsko-filmski gledatelji poprilično – nepristojni
22. studenoga 2015. u 16:47 6 komentara 1055 prikaza
ZFF
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Bez imalo okolišanja valja reći: zagrebačka festivalsko-filmska publika prilično je nepristojna. Nije to nimalo ugodno čuti, pa ni napisati, ali s istinom nema druge nego je izreći. I potkrijepiti. Najsvježiji je dokaz Zagreb film festival (ZFF). Cijeli ovaj tjedan mogli smo gledati niz biranih filmova, a festivalska poslastica i opet su bile tzv. Q&A projekcije (kada nakon filma i publika ima priliku postavljati pitanja redateljima, scenaristima, glumcima... te čuti njihove odgovore). Imamo sreće što nam ZFF to uvijek nudi. U obilju. No kako se mi onda ponašamo? Nakon što, u najčešće punoj dvorani (barem nešto što nam ide na ponos), odgledamo neki dojmljivi, potresni ili pak životni film prepun fino doziranog humora, najprije uslijedi uglavnom neki, rekli bismo, sasvim običan pljesak. Tu i tamo zalomi se malo zvučnija reakcija. Kako bilo, pljesak traje kratko.

A onda slijedi sramota.

Taman kada redatelj ili glavni glumci stanu na pozornicu željni razgovora s publikom, puni iščekivanja što bismo ih sve mogli pitati, ono što ugledaju sigurno ih odmah barem malo lecne. Jer u sad već osvijetljenoj dvorani ispred sebe vide kolone gledatelja koji se dižu sa sjedala i odlaze. Nije to nimalo ugodno doživjeti. Neugodno je čak i onima iz publike koji ostaju jer ih zanima što autori filma imaju reći, a žele i odati poštovanje nekome s kim su, na neki način, proveli protekla dva sata. K tome, kada osjetite koliko, recimo, islandskim glumcima iz filma “Ovnovi” znači dolazak u Zagreb, koliko posvećeno o nastajanju filma “Saulov sin” govori njegov glavni glumac, koliko želje za razgovorom pršti iz redatelja češkog filma “Kućna njega” (koji je publiku darežljivo častio šljivovicom), onda vam nije jasno kako netko nema toliko pristojnosti pa da ostane još samo 15-ak minuta i posluša nekoga koga smo pozvali u goste, a on nam je donio, u tom trenutku, najbolje od sebe – svoj film. I sad se zapitajte što jednoj tako kreativnoj duši koja iščekuje našu reakciju, pitanje, komentar, a mi brzamo prema izlazu, prostruji mislima?

>> Zbog njega pitaju hoće li na ZFF-u biti i "onaj prevoditelj"

HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Deleted user:

    jednostavno smo seljačine...tu nema pomoći...

  • cliff.hanger:

    A zasto ne ostanu nasi redatelji i scenaristi? Gdje je njihovo postovanje prema kolegama? Bresan ili Ostojic ili Nola ili Matanic? Ovi sto donose nagrade iz Donje Male i Lijevog Stojanovca?

  • josko:

    Sve je to ustvari vrlo jednostavno. Da li se filmovi rade radi "probrane publike" ili sveopčeg pučanstva. Film je zabava i samo zabava ... nepotrebne dramatike ljudi imaju ionako, pa im ne trebaju "angažirani redatelji" sa svojim uradcima što financirala ... prikaži još! država. Koemrcijalnost filma često ti "angažirani" ismijavaju - a ustvari to je pravo mjerilo, a sve drugo falš i parazitsvo. Gdje se odabrani hrane na državnim jaslama (državne dotacije i sl.) na to se naučili i tjeraju svoje. I onda se čude kad publika ode što brže može iz kina. Zato zagrebačka publika nije nepristojna, nego vaši uradci su jako loši, i publika je ekstra pristojna da vam ne kaže: - napravili ste smeče!