Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Što ću biti kad odrastem? Pa vatrogasac, kao moj tata!

Isprobavala se oprema, demonstriralo gašenje požara, dizalo ljestvama, vozilo na quadu...
19. travnja 2019. u 09:23 1 komentara 246 prikaza
JVP Grada Zagreba
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Ajme, blago mome tati što svaki dan dolazi ovamo. I ja ću kada narastem biti vatrogasac, baš kao on – oduševljeni su bili klinci koji su jučer posjetili svoje roditelje na dužnosti u zagrebačkim vatrogasnim postajama i vidjeli što oni točno rade.

Notre Dame Pariz Otkriveno što je najizgledniji uzrok požara na katedrali Notre-Dame

A možda i nogometaš

Obiteljski je dan obilježen i u centralnoj postaji Javne vatrogasne postrojbe u Savskoj, a dojmovi su, ako je suditi po reakcijama mališana, odlični. Nisu mogli skriti uzbuđenje kada su im očevi dali da isprobaju njihovu opremu, dizali su se na ljestvama, vozili u vatrogasnom vozilu, na quadovima, a roditelji su im demonstrirali i kako se gasi požar. Igrao se i nogomet, odbojka, stolni tenis... Najveća se gužva pak stvarala u labirintu u kojemu su, s kacigama na glavi, od očeva učili kako se ponašati u slučaju požara. A upravo je edukacija jedan od ciljeva Obiteljskog dana.

– Željeli smo klince upoznati sa svojim poslom i malo se podružiti, ali i podučiti ih o požarima. Stalno provodimo edukacije po školama i vrtićima, a danas smo o opasnostima požara porazgovarali sa svojom djecom – objasnio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Siniša Jembrih, koji je jučer u Savsku poveo sedmogodišnju kćer Niku i desetogodišnjeg sina Jana.

– Baš mi se sviđa sve što moj tata radi, ali ne da mi da budem vatrogasac pa sam odlučio ću postati psiholog – rekao je Jan.

A da će, kada odrastu, krenuti tatinim stopama, uvjerena su braća Antonio i Luka Mihok.

– Iako im je tek 12, odnosno 10 godina, već su članovi DVD-a, a osvajaju i medalje na natjecanjima – ponosan je njihov otac Anđelko. Kako izgleda tatin dan na poslu, iz prve je ruke vidio i četverogodišnji Stjepan Štefanović koji se nije odvajao od quada. Očevo mu je zanimanje, kazao je, zanimljivo, ali on se još dvoumi između karijere vatrogasca i nogometaša. Da to nije samo posao za dečke, smatra devetogodišnja Sonja Horvatić, koja će, kada odraste, biti vatrogaskinja jer želi spašavati živote kao njezin tata.

Notre dame svijet tuguje Notre-Dame: Dragulj čovječanstva ujedinio je cijeli svijet

Zna muž što radi

A da se supruge vatrogasaca s vremenom naviknu na prirodu posla svojih muževa, posvjedočila je i Martina Resman koja je s dvogodišnjim sinom Franom u Savskoj posjetila supruga Tomislava.

– Istina, to je opasan i rizičan posao, ali ja mu vjerujem pa se ne bojim. Zna on što radi. Doduše, pozivi na teren kasno uvečer i nisu mi najdraža stvar, ali čovjek se navikne – zaključila je Martina Resman.

Video: Siniša Jembrih o požaru Notre-Dame

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka