Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIRENJE PONUDE

Štih starog Agrama u novom hostelu u Kukovićevoj kući

Hostel Speeka
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/9
06.06.2019.
u 23:10

U zgradi iz 19. stoljeća zagrebačka poduzetnica Marija Jerić otvorila je Speeku s 26 kreveta

Kad su počeli s adaptacijom prostora u zgradi na “zelenom valu”, ni u primisli nije im bilo da će na mjestu na kojem je danas kupaonica pronaći sef. “Izvirio” je pri rušenju zida. Bio je potpuno prazan, no natpis na vrhu “Prokop Ferenczi Budapest”, koji otkriva proizvođača sefa, i starinski izgled jasno je odavao da je riječ u antiknom primjerku.

Namještaj i sa sajmova

Čim ga je ugledala, Marija Jerić znala je da će to biti središnji predmet u hostelu koji je u Hebrangovoj 9 službeno otvoren jučer, a plijenio je pažnju svih gostiju koji su stigli na otvaranje.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

– Željela sam da stoji u zajedničkoj prostoriji, svojevrsnom dnevnom boravku hostela. Težak je dvije tone pa radnicima koji su ga premještali nije bilo lako. Stavili su ga na metalne cijevi i gurali ga dobrih pedeset metara, za taj su posao bila potrebna njih šestorica – kaže Marija Jerić, vlasnica hostela koji je nazvala Speeka.

Time se naglasio duh starog Zagreba, a amerikaniziranjem tipične zagrebačke riječi približili su je i strancima. Starozagrebački štih slijedio se i pri uređenju pa je interijer u zgradi s kraja 19. stoljeća uredila tako da su se očuvali originalni stropni lukovi te reljefne dekoracije na zidovima, a sve je upotpunila namještajem koji je našla u antikvarijatima, na oglasniku, raznim sajmištima...

Zidovi su ukrašeni starim, crno-bijelim fotografijama Zagreba autora Jasmina Krpana, poznatog po portretu Johnnyja Štulića iz 1979. godine, koji se nalazio na unutrašnjosti omota Azrina prvog albuma. U prostor su uklopili i moderne detalje pa na zidovima vise i razna djela suvremenih umjetnika, poput Marine Mesar, poznate pod pseudonimom OKO i Pavla Pavlovića.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

Prošetali su se hostelom jučer i ministar turizma Gari Cappelli, direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld, ali i glavna savjetnica ministra turizma Barbara Mesić, arhitekt Ante Vrban i marketinški stručnjak Krešimir Renzo Prosoli.

– Ova zgrada, u vrijeme kad se gradila, bila je najveći arhitektonski objekt u Zagrebu te najveći i najvažniji stambeno-najamni blok. Monumentalna četverokrilna dvokatnica neorenesansnog tipa naziva se i “Kukovićeva kuća”, po investitoru Mirku pl. Kukoviću – govorila je okupljenima Marija Jerić, dodajući da hostel broji deset privatnih soba, a ima i dvije kupaonice, za muškarce i žene.

Gosti mogu samostalno pripremati obroke u zajedničkoj kuhinji koja je opremljena hladnjakom, štednjakom, pećnicom te mikrovalnom. Zbog drukčijeg pristupa u odnosu na ostale hostele u Zagrebu, Speeku će promovirati kao “premium” hostel, u kojem turisti imaju više privatnosti. Tako su jedan od rijetkih hostela koji imaju jednokrevetne sobe.

Na otvorenje su stigli i ministar turizma Gari Cappelli te direktorica TZ Zagreba Martina Bienenfeld, a vlasnici Mariji Jerić čestitali su i Elfsi – Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarić
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

Ostaje se dan dulje

– Trenutačno ih u gradu ima 52, odnosno oko 2300 postelja. Deset posto smještajnih kapaciteta otpada na hostele, a gosti im nisu više “backpackeri”. Sad tu vrstu smještaja traže obitelji i mladi, visokoobrazovani ljudi koji žele neposredniji odnos s domaćinom te su više orijentirani na kulturne sadržaje, žele isprobati nove gastronomske specijalitete i sve što jedan grad nudi – kazala je Martina Bienenfeld, dodajući da hostelski gosti u Zagrebu ostaju od dvije do tri noći, odnosno jedan dan dulje od prosjeka. Turistima koji biraju hostel, dodao je ministar Cappelli, to je jednostavno način života, a posebno im se sviđa kad naiđu na autentično uređen prostor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije