Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Stigli novi računi za vodu - 1 kubik poduzetniku naplatili 300 kuna!

Kakva je to računica? 
Potrošena voda pala u drugi plan, sporne su naknade od 55 - 550 kuna. Nije pomogla ni niža stopa PDV-a za obračun vode
17. travnja 2012. u 11:00 42 komentara 320 prikaza
racuni za vodu
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Novi računi za vodu koji su ovih dana počeli stizati na adrese kućanstava i poslovnih prostora veći su i do deset puta od prijašnjih.

Osim povećanja vode po kubnom metru za 2,24 kune, potrošačima je sporna fiksna naknada koja se u gospodarstvu izračunava u iznosu od 55 do 550 kuna, ovisno o debljini cijevi, dok je u kućanstvu ona fiksnih 18,41 kunu. Tako je cijena vode umjesto po potrošnji, uvećana po debljini cijevi kojom se doprema.

Plaćaju i za stanove

– Moja je potrošnja jedan kubik mjesečno, što sam dosad plaćao 28 kuna. Sada moram platiti 250 kuna fiksno zbog debljine cijevi te, naravno, kubik koji sam potrošio – istaknuo je Mladen Zonjić iz tvrtke Obligo Concept koji iznajmljuje ured u stambeno-poslovnoj zgradi. Još veći apsurd otkrio je njegov najmodavac kazavši da je promjer cijevi za koju Vodovod traži 250 kuna toliki samo do glavnog ventila u zgradu, dok do svakog stana vodi tanji promjer, za što bi trebali uračunati manju naknadu od 50 kuna.

– Mi imamo nekoliko praznih stanova koje još nismo prodali te sada za svaki od njih moramo plaćati 250 kuna iako se ne troši ni kap vode. Uputili smo prigovor, a ako to ne promjene, žalit ćemo se – istaknuo je upravitelj zgrade. Dodao je da bi za svaki stan trebali plaćati minimalnu naknadu od 50 kuna, dok bi jednu naknadu od 250 kuna prema debljini cijevi eventualno trebali platiti svi stanari zajedno.

Potrebno uputiti žalbu

Isti računi zaprepastili su i obrtnike na Laništu, njih desetak dobilo je nove račune, uvećane za 250 kuna obične naknade.

– Nedavno su nam mijenjali vodomjere i imamo dokaz da je cijev mnogo tanja od one koju su nam uračunali, ali umjesto da isprave, nadam se pogrešku, ističu da svi moramo doći i uputiti žalbu – istaknula je Josipa Čuvalo, vlasnica cvjećarne.

Veće cijene dobili su, podsjetimo, i građani pa se kubni metar umjesto 11,22 kuna naplaćuje 13,46, a uvedena je i fiksna naknada od 18,41 kuna.

– Potrošila sam 10 kubika vode, a račun mi je 153 kune te su vjerojatno dodali 18,41 kunu fiksne naknade iako nigdje u računu nisu napisali što je to – ispričala je Branka Barišić. Njezin račun prije povećanja iznosio je 41 kunu manje.

Iz Vodoopskrbe su istaknuli kako je Ured

Iz Vodoopskrbe su istaknuli kako je Uredbom Vlade RH o najnižoj cijeni vodnih usluga propisana obveza uvođenja fiksnog i varijabilnog dijela cijene vodnih usluga.
- Fiksni dio cijene plaća se mjesečno, ne ovisi o potrošnji odnosno količini isporučenih vodnih usluga, a koristi se u svrhu pokrića troškova nastalih priključenjem na komunalne vodne građevine, između ostalog, očitanju, umjeravanju i servisiranju vodomjera, tekućeg i investicijskog održavanja priključka - kazala je iz Vodoopskrbe Ana Glavan.

Dodala je da je priključak za privredne subjekte u pravilu većega profila kako bi zadovoljio potrebe opskrbe vodom korisnika, te su veći i troškovi njegova održavanja te napomenula da se sve primjedbe upute njihovoj službi za reklamaciju.

Elipso

  • petrinjac:

    ovo je hrvatska politika legalne pljačke,tako sam i ja neki dan dobio račun,na raćunu kao stoji nakon očitanja starog brojil i kao tobože 0 kubika potrošene vode ali na kraju dole 236,00 kn za platiti,počela mi se već odavno gaditi ... prikaži još! ova država i što sam hrvat,žalosno je što to govorim ali prešlo je svaku mjeru a svoju pravdu i pravo nigdje pronaći jer se nemaš više kome obratiti jer sve je korumpirano

  • BukiZG:

    Ponekad poželim prodati stan i kupiti negdje izvan grada malo zemlje, izgraditi kućicu, iskopati bunar, postaviti solarne kolektore na krov, ograditi dvorište i napisati na znak \" Državi ulaz zabranjen\"

  • Tex_Willer:

    mater im lopovsku!!! da admine, obriši moj nepristojni post. al mater im ...