Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Starčevićev trg nije bio uvijek gdje se sad nalazi

Po ocu domovine u NDH je nazvano tipsko naselje u Dubravi, a onda i studentski dom na Zagrebačkoj. Nekoliko lokacija nosi ili je nosilo ime jednog od najvećih hrvatskih političara, dr. Ante Starčevića. Svoj je dom dobio već potkraj 19. stoljeća
27. svibnja 2016. u 18:45 0 komentara 2285 prikaza
starčevićev dom
Foto: Zagreb kakav je bio nekada/Facebook
Pogledajte galeriju 1/3

Današnju priču iz povijesti metropole, u suradnji s grupom na Facebooku Zagreb kakav je bio nekada, posvećujemo jednom od najvažnijih političara u hrvatskoj povijesti dr. Anti Starčeviću. Rođen je 23. svibnja 1823., u ponedjeljak mu je bio rođendan.

Pogrešno bi bilo misliti da tek jedna lokacija u gradu nosi njegovo ime. Prva je asocijacija, jasno, Trg Ante Starčevića sa Starčevićevim domom pa svaka priča o njemu i Zagrebu mora početi s njime.

Uredili stan za Staroga

Na Starčevićevu trgu 6 je taj dom. Odluka o gradnji donesena je na skupštini Stranke prava 27. travnja 1892. u Rijeci. Ovako je odluku obrazložio književnik i potpredsjednik Kluba stranke Eugen Kumičić: “... U živoj nam je uspomeni kolikim je oduševljenjem i stotinama brzojavnih pozdrava bio naš ‘Stari’ pozdravljen iz svih hrvatskih krajeva, kad je navršio šezdesetu godinu života... pa onda ono golemo slavljenje Stranke prava, kad su nagrnula čitava hodočašća iz svih hrvatskih krajeva u Zagreb. Ali naš ‘Stari’ nije mogao da primi te poklonike u svom stanu, ako se uopće mogu nazvati stanom one dvije neugledne dvorišne sobice u kojima naš ‘Stari’, naš velikan boravi svoje dane...”

Ante Starčević | Autor : Zagreb kakav je bio nekada/Facebook Foto: Zagreb kakav je bio nekada/Facebook

Prvi prinos za kamen temeljac palače koja je trebala biti dom stranke i Ante Starčevića položen je 8. svibnja 1892. Do 1896. bilo je 3878 priloga u iznosu od 104.471 krunu. Krajem listopada 1895. vlasti su zabranile skupljanje novca u tu svrhu. Na natječaju je najboljim ocijenjen projekt Lea Hönigsberga i Julija Deutscha. Dom je završen 17. srpnja 1895. i predan Anti Starčeviću. Danas je u njemu Gradska knjižnica i matična služba Knjižnica grada Zagreba. Trg će ime političara dobiti tek 1928.

Od 1908. ime Ante Starčevića nosio je današnji Svačićev trg.

Spomenike nije želio

Starčevićevo ime nalazimo i u Dubravi. Tijekom 2. svjetskog rata sagrađeno je na prostoru današnjih ulica Kapucinske, Javorinske i Fočanske Naselje Ante Starčevića, oca domovine. Trebalo je to biti ogledno naselje dvostrukih kuća za novu klasu industrijskih radnika, prema zamisli vlasti NDH. No, nije potpuno zaživjelo, a onda je u narodu ponijelo i prigodan naziv – Pavelićevo naselje. U novije vrijeme drugo naselje nosi Starčevićevo ime – popularna “Šara”, studentski dom na Zagrebačkoj aveniji.

Danas je posjećeno i mjesto u Šestinama uz crkvu sv. Mirka gdje je Starčević pokopan. Spomenik na njegovu grobu, a ima izvora koji navode da spomenike sebi nije želio, izradio je Ivan Rendić.

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.