Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog hranilišta

Stanovnik Gornjeg Grada: Divlje mačke uništavaju mi vinograd. Volonteri: Ne možemo ih izmjestiti

22.06.2021.
u 09:54

- Ja sam inače ljubitelj života, i imao  sam mačka kojeg sam jako volio, ali kad ti 20 mačaka vrši nuždu u dvorištu to je onda veliki problem – govori nam Emin Teskerečić.

Svoje šape ostavljaju po zidovima njegove kuće, a dvorište mu je "ukrašeno" izmetom koje pronalazi u travi. Preko noći uništavaju sve ono što je on prije toga u svom vrtu zasadi, a rade probleme i vinogradu, inače jednom od najfotografiranijih lokacija u cijelom gradu Zagrebu. Velikih problema s mačkama lutalicama u svom susjedstvu ima Emin Teskerečić, koji stanuje iznad Tkalčićeve ulice i odmah uz Felbingerove stube, a stvari su postale još gore otkako je nedavno, tik uz njegovo dvorište, ondje osvanulo novo hranilište. O njemu je Večernjak već pisao, a nastalo je zajedničkom inicijativom lokalnih ljubitelja životinja predvođenom Ivanom Babić, te udrugom Prava Šapa. Lokacija uz Kožarsku jedna je od pet predviđenih odlukom Gradske četvrti Gornji Grad Medveščak.

 

Ostavljaju "poklone"  

- Ja sam inače ljubitelj života, i imao  sam mačka kojeg sam jako volio, ali kad ti 20 mačaka vrši nuždu u dvorištu to je onda veliki problem – govori nam Teskerečić, koji je inače završio veterinarski fakultet, a danas je poznat kao ihtiolog. Mačke su prijenosnici čak osam različitih bolesti, napominje nam on, pa je zato njihovo nekontrolirano kretanje opasno po zdravlje, a o šteti koju rade preko noći da se ne govori.


- Rade mi rupe po stoljnjaku na dvorištu, mačke kopaju i uništavaju mi trsje – objašnjava nam sugovornik koji nas je proveo oko uće i u sam vinograd. On nam objašnjava da je situacija postala nesnosna. Oko ovog slučaja slao je, veli, dopise u Grad, koji su mu rekli da se brinu o zaštiti životinja, no s tim odgovorom nije zadovoljan. Kao rješenje ovog problema predlaže da se pojačaju napori  njihova udomljavanja ili da se, u krajnjoj liniji, hranilišta izmjeste na nenaseljena područja centra poput Ribnjaka ili Tuškanca, a može li se takvo nešto učiniti upitali smo i Ivanu Babić, volonterku koja je pokrenula inicijativu za postavljanjem hranilišta na području Gornjeg Grada kao i Paulu Kiš iz Prave šape, koja je kao ovlaštena udruga poslala zahtjev u Gradsku četvrt Gornji grad-Medveščak.

 

A obje su nam odgovorile istom rečenicom: Mačke se na točno toj lokaciji okupljaju već 30 godina, pa se zato hranilište jednostavno ne može izmjestiti na drugu lokaciju.
- Mačke su tu navikle dolaziti puno prije nego je ondje postavljeno hranilište. Uostalom, njegova funkcija nije samo da one ondje mogu doći i pojesti, već je to kontrolna točka u kojima ih možemo pregledati, provjeriti njihovo stanje. Veliki dio njih smo uhvatili, sterilizirali i vratili natrag – objašnjava Paula Kiš, a napominje i da su lokacije kao i uvjeti postavljanja hranilišta strogo propisani nizom zakona i pravilnika, pa zato postoji razlog zašto je ono postavljeno baš na toj konkretnoj lokaciji.

Hranilište se ne može preseliti

- Izmještanje samih mačaka zasigurno nije moguće, a ne može se premjestiti hranilište na mjesto gdje mačke ne obitavaju inače.  Ovo je slučaj jedog zločestog čovjeka, a ako je veterinar trebao bi znati ovo – nadovezuje se I. Babić. Obje dobro poznaju gospodina Teskeredžića, napominju, jer su protiv njega podnijeli ne jednu, već nekoliko prekršajnih prijava zbog napada na njih. 
- Trebate posjetiti hranilište malo niže u Tkalčićevoj, oko broja 50. Cijela ulica hrani te mačke, nitko drugi nema problem s njima.– kaže Babić.


Mjerodavan za ovo pitanje je, u svakom slučaju , Gradski ured za poljoprivredu koji u konačnici odobrava postavljanje hranilišta na pojedinim lokacijama. I njih smo upitali može se li se što učiniti oko ovog slučaja, a oni nam javljaju da ne postoji alternativna opcija zbrinjavanja slobodnoživučih mačaka, no da je hranilište moguće izmjestiti na najbližu alternativnu lokaciju temeljem Zaključka
Vijeća gradske četvrti. 

- Reguliranim hranilištima  nastoji se na odgovarajući način zaštititi životinje kroz cijepljenje i dehelmintizaciju, a kroz kastraciju jedinki odnosno smanjenje nekontroliranog rasta populacije podići i razina kvalitete života u Gradu Zagrebu. U suradnji s udrugama za zaštitu životinja  osigurava se postavljanje kućica za mačke,  cijepljenje,  kastracija i sterilizacija mačaka. Hranilištima za mačke osiguravaju se uvjeti za provođenje aktivnosti koje su uobičajeni način postupanja sa slobodnoživućim mačkama u razvijenim zemljama, pri čemu su osnovni ciljevi zaštita zdravlja ljudi i životinja - stoji u odgovoru koji potpisuje pročelnik Ureda Dejan Jaić.

Komentara 3

MA
Manekmrki
12:50 22.06.2021.

Slučajno sam prolazio stubama kad je ovaj gospodin na nekulturan način vrijeđao i pogrdnim riječima nazivao te mlade žene. Istina, govorio je da je Bandić živ sigurno ne bi bilo toga. Nisam ni na jednoj strani ali mislim da jedan takav čiča ne može tako vrijeđati žene koje se bore za dobrobit životinja. Žene sretno, a čiči bih savjetovat. Upiši tečaj lijepog ponašanja

DA
Dancy2
12:06 22.06.2021.

Zanimljivo da nije spomenuo da je problem bivsa trafostanica kojo on svojata,a u vlasnistvu je grada zagreba. 30g nisu mu smetale,ali kada je postavljeno hraniliste ee to mu smeta. Btw kada se ode na int pogledati pa niti taj vinograd nije upisan na njega. I najce od svega je izjava. Da je Bandic ziv nebi vi to dobili .divotica zar ne . Vrijedanje od strane njegovoga su top.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije