Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED

Ostavite naše vrbe i topole, a vrtić gradite na livadi iza njih

Zbog izgradnje dječjeg vrtića na Vrbanima radnici posjekli stabla KATEGORIJE
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/9
12.07.2019.
u 09:11

Desetak stanovnika Vrbana predvođeno Marinom Pečenko zaustavilo je sječu drveća na kvartovskoj livadi koja će uskoro postati gradilište za dječji vrtić koji se najavljuje 14 godina

A kaj se to događa? Zakaj su drva posekli? Kaj nam pak budu zgradu napravili tu? – s upitnicima nad glavom proučavala je jučer Verica Ackić radove, točnije, pripreme za njih u kvartovskom, kako se čini, uskoro bivšem parku kraj ulice Vrbani. A upravo je sječa topola i vrba razlog zbog kojeg su se jučer rano ujutro okupili stanovnici ovog kvarta kako bi spriječili radnike koji su namjeravali posjeći ostatak stabala. A cijela je scena, prepričavaju stanovnici Vrbana, bila filmska. Stabla su padala kao luda, ograde i table nigdje, radnici nisu imali ni papire, a jedno stablo srušilo se na cestu i zamalo zgnječilo automobil. Prosvjednici su pozvali i policiju, a upravo je nepoštivanje propisa Grada koji je izvođač radova bilo razlog da se oni, barem nakratko - odgode.

Sve je počelo još u srijedu, kada su im, kažu, poput groma iz vedra neba počeli sjeći stabla, a da nitko od njih nije znao zašto i što se tu točno planira izgraditi.

Pozvala susjede na akciju

– U srijedu popodne skupili su se tu radnici i počeli uništavati vrbe i topole koje su tu vjerojatno dulje nego kvart. Posjekli su ih petnaestak. A to nam je najljepši dio kvarta, ono malo zelenila što nam je ostalo, a sada bi i to zabetonirali. Zaplakala sam kada sam vidjela što rade. Kasno uvečer odlučila sam da ovako ne može, isprintala sam letke u kojima pozivam susjede da se ujutro skupe i spriječe daljnje uništavanje stabala. Letke sam polijepila po okolnim zgradama. I eto, skupilo nas se dovoljno da barem privremeno zaustavimo ovaj “masakr” – kazala je organizatorica prosvjeda Marina Pečenko.

Nitko od stanovnika, dodaje, pojma nije imao zašto se stabla pile i što će točno tu niknuti. Neki od njih načuli su da će se na toj lokaciji izgraditi vrtić planiran prije 14 godina, no službenu je informaciju Gradski ured za prostorno uređenje Vijeću gradske četvrti Trešnjevka-jug poslao tek jučer, iako su radovi krenuli dan prije.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

– To je zbog frke koju smo digli, tko zna što bi bilo da nismo – kazali su stanovnici Vrbana.

Bilo zbog frke ili ne, nakon reakcije s Vrbana, iz Gradskog su ureda za prostorno uređenje obavijestili Vijeće gradske četvrti Trešnjevka-jug da su krenuli pripremni radovi koji uključuju postavljanje table i ograde. Gradnja novog vrtića koji bi trebao primiti dvjestotinjak djece trebala bi krenuti 22. ovog mjeseca, a vrtić bi svoja vrata trebao otvoriti za godinu dana.

Nemaju oni ništa protiv novog vrtića, slažu se s Vrbana, ali protiv nepotrebnog uništenja drveća - itekako imaju.

Zbog izgradnje dječjeg vrtića na Vrbanima radnici posjekli stabla KATEGORIJE
1/24

Nećemo odustati

– Apsolutno podržavam izgradnju još jednog vrtića. Kvart je pun mladih obitelji s djecom i takvo nešto nam, naravno, treba. Ali ovo je ogromna površina, nema potrebe uništiti baš sva stabla, vrtić sigurno neće zauzimati toliko prostora. Ne mogu nam zabetonirati cijeli kvart – kazala je Vanesa Bilić. Osim toga, dodaje, nasuprot parka na kojemu će se izgraditi vrtić nalazi se velika livada, bez ijednog zasađenog drveta, koja je mogla biti idealna lokacija za novi vrtić.

– Građevinska dozvola je izdana i ne možemo mi tu puno.

No uvjerena sam da nije potrebno srušiti baš sva stabla i od toga nećemo odustati. Bude li potrebno, prosvjedovat ćemo još kako bismo spasili ovo malo zelenila što nam je ostalo - zaključuje M. Pečenko.

Komentara 1

TI
Tirano
07:09 15.07.2019.

Netko je ipak "dao građevinsku" bez prisutnosti na terenu, bez uvida u stvarno stanje stvari!? Tko to može raditi, tako "napamet"!? Drvetu treba da naraste 50 i više godina, a gradu trebaju zdrava pluća za disanje toliko proizvedenog smoga svakodnevno!? Zar ćemo maske nositi gradom, ko neki Kinezi na Istoku Zemlje? Gleda li netko od nadležnih "što se to uopće dešava u svijetu"!? Uzeti pilu najlakše je, a "održavanje bilja" svelo se na mjesečnu košnju trave?! Tko to pili pametan, granu na kojoj sjedi, kaže poslovica?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije