Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oživljavanje zagrebačkih kvartova

Stanovnici Trešnjevke i Dubrave jedan dan gledat će filmove na otvorenom

10.07.2014.
u 10:04

Stari plac u Dubravi i Park stara Trešnjevka mjesta su projekcija

Željele su upozoriti na čitav niz kina u kvartovima, koja su unatrag dvadesetak godina pomalo nestajala, a danas su dvorane u propadanju ili se u prostor uselio netko drugi. Kustosice udružene u kolektiv BLOK odlučile su stoga oživjeti trgove u barem dva naselja tijekom ljeta, gdje će u sklopu UrbanFestivala13 Natrag na trg! organizirati projekcije na otvorenom. Transformirat će tako javni prostor, što je i primarna zadaća ove neprofitne organizacije te samog festivala.

Propale kinodvorane

– Infrastruktura za kulturnu proizvodnju u zagrebačkim je kvartovima nestala ili propada. Tamo gdje je nekad bilo kino Triglav sada je dm-ova prodavaonica, a prostor kina Bratstvo u Dubravi uništen je – kaže jedna od organizatorica Ana Kutleša te dodaje da više nema ni trešnjevačkog kina Buhare ni tvorničkog kina Končar. Upravo su stoga ta dva kvarta odabrali za besplatne projekcije Kvartovskog kina pa će tako 11. srpnja u 21 sat u Parku stara Trešnjevka prikazati film Jadrana Bobana "Duhovi Zagreba". Na plohi Starog placa u Dubravi 12. srpnja u isto vrijeme prikazat će film "Na rubu" Tomislava Žaje.

– Žajin film tematizira život u Dubravi, odnosno priču o boksačkom klubu Leonardo, koji vodi svjetski poznati trener Leonard Pijetraj. Iako je Pijetraj trenirao brojne šampione, otvorio je vrata svojeg kluba i problematičnim klincima s kojima radi besplatno. Mnoge je tako maknuo s ulice – kaže Kutleša. Film "Duhovi Zagreba" govori o radničkoj povijesti Trešnjevke i o antifašističkoj borbi u gradu, s protagonistima koji su još živi.

– Prostori se pod pritiskom investitora mijenjaju u ono što oni žele, a ne što trebaju građani – kaže Kutleša.

Transformacija trgova

Pod geslom Natrag na trg! organizacija BLOK istražit će procese koji oblikuju suvremene trgove, a trinaesto izdanje festivala razradit će i pitanja transformacija.

Komentara 2

Avatar Nikad robom
Nikad robom
10:42 10.07.2014.

sa ovako "atraktivnim" programom bit će to prava ludnica od "gledanja filmova"!!! to će sigurno vratiti ljude u kina...

AG
agram777
14:49 10.07.2014.

Ti baš ništa ne kužiš??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije