Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOZI STARI 'ČEH'

Stanovnici Gračana ljutiti, Bandić im poručuje: Strpite se do Božića

Foto: Davor Puklavec/pixsell
24.10.2017.
u 18:07

Ispravljačka stanica koja će osigurati potrebnu električnu energiju trebala bi stići tek u drugoj etapi projekta sljemenske žičare

Prvom čovjeku grada niskopodni tramvaj, a običnom puku stari “Čeh”. Provezao se 4. kolovoza gradonačelnik Milan Bandić novom prugom od Mihaljevca do Dolja, i to u novom TMK-u 2200, koji su u Gračanima posljednji put vidjeli prije gotovo tri mjeseca.

Njihovim ih kvartom, otkad su obnovljena 5,2 kilometra trase do buduće donje stanice žičare, vozi “petnaestica” koja je onuda prometovala i prije nego što je u veljači počela rekonstrukcija pruge.

Moramo gacati po blatu

– Ti su tramvaji stari i nesigurni za putnike. Nerijetko se događa da se u vožnji vrata otvore sama od sebe – kaže Marijan Kos, predsjednik Mjesnog odbora Gračani. No, tramvaj, dodaje, nije jedini problem na trasi nedavno otvorene obnovljene pruge. I dalje nisu uređena sva tramvajska stajališta, a ni oborinske vode.

– Na to smo upozorili gradonačelnika kad je došao na otvaranje pruge, a on je obećao da će se sve srediti u roku od mjesec dana. Prošla su gotovo tri mjeseca, a mi i dalje nemamo nadstrešnice, vozimo se starim tramvajem, a kad je kiša, gazimo po blatu – ističe Kos pa dodaje kako na dijelovima pruge još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih nema svih nadstrešnica i asfalta na svim stajalištima. Njegove je riječi potvrdio i gradonačelnik Milan Bandić, koji je predsjednika Mjesnog odbora Gračani pozvao da se strpi do Božića. Do tada će, obećao je, biti raspisan novi natječaj za nadstrešnice, a i riješit će se dokumenti kako bi se asfaltirali svi prilazi stanicama te napravile kanalice za odvodnju. Sve bi trebalo biti po “PS-u” do kraja ove godine, osim tramvaja koji će ostati kakav je i sada vjerojatno do kraja sljedeće godine. Razlozi za to, objašnjavaju u ZET-u, vrlo su jednostavni. Stajališta su prekratka da se na njih mogu iskrcati svi putnici iz niskopodnih tramvaja, za koje, uostalom, na trasi Mihaljevac – Dolje nema ni dovoljno struje.

– Nova ispravljačka stanica radit će se u drugoj etapi gradnje žičare, a tada će do Dolja voziti “osmica” koja sad ide od Zapruđa do Mihaljevca. Ideja je bila da do te buduće donje stanice nove žičare ide i “četrnaestica”, ali njezin bi put tada bio predug budući da ona od Mihaljevca do Zapruđa vozi preko cijelog Novog Zagreba – kaže Krešimir Kompesak, predsjednik Gradske četvrti Podsljeme. Produženje “osmice”, dodaje, očekuje se do kraja 2018.

1/2

Uložili tek dva posto

Prije dva je tjedna, ističe također, imao sastanak u ZET-u, pa su mu detaljno objasnili dinamiku rada u Gračanima.

– Prva faza žičare, koja je podrazumijevala prugu do Dolja, jednostavno je morala biti dovršena, a popravci će se obaviti naknadno – kaže Kompesak te dodaje kako će se još, kako budu odmicali radovi na žičari, raditi i na poboljšanju prijevoza putnika od Mihaljevca do donje stanice budućeg prijevoza na vrh Medvednice.

A kakva dinamika radova Zagrepčane očekuje što se žičare tiče, objasnio je nedavno gradonačelnik Milan Bandić, koji je rekao da će se od Dolja do Sljemena prvi put voziti 31. prosinca 2018., do vrha će se voziti 16 i pol minuta, a kabine će moći prevesti 1050 putnika na sat.

Hoće li se to zaista i ostvariti, tek će se vidjeti, ali sudeći po gradskim ulaganjima, barem u ovoj godini, rok koji je zacrtao Bandić ponovno bi mogao biti odgođen. Ove je godine za žičaru u zagrebačkome proračunu predviđeno 50 milijuna kuna od ukupno potrebnih oko 265 milijuna kuna, a od tih 50 milijuna, piše u prijedlogu rebalansa koji bi ovaj tjedan trebala prihvatiti Skupština, uloženo je samo 877 tisuća kuna ili neznatnih ni dva posto novca predviđenog za ovu godinu.

Komentara 13

GV
golub Vaso
19:44 24.10.2017.

ovce su glasale, tako im i treba

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
18:38 24.10.2017.

Panika! Pa niti fotelja nema u tom munjovozu, niti posluge ... Ono, trgnul' bi si lozu ujutro. Dakle nezahvalnika ...

VV
VVJERODOSTOJNO
19:26 24.10.2017.

Stanovnici Gračana ljutiti, što se ljutite, sva lova otišla je u hercegovinu......i tamo treba nešto izgraditi......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije