Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukrali 20 kg bakra

Stanari Vrapčanske na udaru bakrene mafije

obitelj škreblin
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/8
11.12.2012.
u 15:30

Otkupljivači ne pitaju za porijeklo bakra, kilogram košta 34 do 38 kuna, a krađe su sve češće

– Ne bojim se lopova, više sam ljuta jer policija ne ulaže velike napore da ih uhvati. Kad smo krađu prijavili policiji, rekli su samo da se bolje zaštitimo i da im javimo ako netko sumnjiv šeće oko kuće. Dodali su tek da će se lopovi sigurno vratiti – ogorčena je Višnja Škreblin, stanovnica Vrapčanske ulice, gdje su krađe bakra postale gotovo svakodnevica. U jednoj noći lopovi su njima, susjedima pored i nasuprot njih ukrali čak 20 kilograma bakrenih oluka.

Spasio ih lavež psa

– Kako su oluci od garaže pri dnu slabije pričvršćeni, pretpostavljam da su ih iščupali, dok su gornji dio ostavili. Oštetili su nas sigurno za tisuću do dvije kuna, a da ih nema uvidio je moj sin. No, nitko od nas troje nije primijetio ništa neobično, iako su nas morali pratiti dulje vrijeme, pošto su po mraku točno znali gdje stoje oluci - rekao je Višnjin suprug Darko, te ispričao da je tu noć čuo muške glasove ispred kuće, misleći da je to društvo koje se vraća izvana, jer je bilo oko 4 ujutro. Jedini žlijeb koji nisu dirali je u sklopu kuće u kojoj žive. Vidjeli su, naime, da kroz njega prolazi električni kabel pa su ga odlučili ne dirati. Susjede Jurkoviće, koji žive preko puta spasio je, pak, njihov pas, koji je, iako je zaključan iza zasebnih vrata koja vode u dvorište, lajao, pa je lopove potjerao. Da oluka nema primijetili su tek sljedeći dan, kada je, umjesto da se sklone od nevremena pod krovom kuće, kiša iz potrganog oluka počela padati njima po glavi.

–Na lavež psa više ne reagiramo, kad laje na gotovo sve koji prođu pored dvorišta. Susjedi su puno gore prošli - kaže Jelena Jurković.

Rijetke pljačke riješene

Krađe bakra na području Zagreba sve su češće, a lopovi se ne libe ukrasti ni telefonske kablove, pa je tako u dva ljetna mjeseca bilo čak pet takvih krađa, dok je razriješena tek jedna. Nije ni čudno da je trgovina njime povoljna kad trgovci sekundarnim sirovinama ne pitaju za porijeklo.

– Potrebno je samo da dođete s tim što imate, i mi ćemo ga otkupiti za 34 do 38 kuna po kilogramu, ovisi o kvaliteti - rekao nam je jedan od otkupljivača kad smo ga upitali za cijenu metala.

Komentara 5

VI
Vito
06:28 12.12.2012.

Malo "politike" - što mislite zbog čega je HŽ propao? Pokrali im sve bakreno što im nije "na oku" I nikom ništa Da, policija bi morala uvesti reda u svojim redovima i kazniti one koji ne žele istraživati porijeklo imovineovine na skupljalištima otpada obojenih metala Ili za to ne postoje "zakonske odredbe"?

DI
duncan_idaho
16:29 11.12.2012.

nek spoji oluk na fazu. onaj ko nije lopov nema ga razloga ni dirati

K5
krešo 5
20:20 11.12.2012.

Čuj ovo u dva mjeseca pet prijavljenih krađa kod mene u firmi tjedno četri do pet krađa tjedno.Prije par mjeseci su u jednom danu tri puta ukrali bakrene kablove s pruge.Sve uredno prijavljeno policiji oni to poslikaju i vele da ozbiljno rade na tome.NIKAD NIKOGA NISU UHVATILI.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije