Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika rekonstrukcija

Staklenik u Botaničkom obnavlja se prvi put, 125 godina od gradnje

staklenik botanički vrt
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
22.01.2016.
u 08:56

Za restauraciju treba 10 milijuna kuna, a osigurano je samo 300.000. Ako ne bude dao EU, sredstva će dati Grad, obećao je gradonačelnik. Staklenik će dobiti i tzv. sjenovitu kuću, a novost su i suvenirnica i infopult za posjetitelje

Botanički vrt u Zagrebu jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija u gradu. Prema riječima voditeljice vrta Biserke Juretić, domaći i strani gosti oduševljeni su raznolikošću biljaka, no svi pitaju – gdje vam je staklenik.

U više od 125 godina staroj zgradi napravljen je staklenik samo nekoliko godina nakon osnutka vrta, no odonda nije obnavljan. Danas je krov šuplji, prozori su na nekoliko mjesta razbijeni, zidovi ruševni, a biljaka – nema. U jedan od najljepših staklenika u Hrvatskoj posjetitelji tako nisu ušli od sredine 20. stoljeća, a kako bi se to napokon promijenilo, jučer su otvoreni dugoočekivani radovi na obnovi objekta.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Zadnjih su nekoliko godina u stakleniku biljke proučavali samo studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Krpali smo prozore, no više smo grijali dvorište nego staklenik. Stoga smo ga ispraznili dok se ne obnovi – rekla je Biserka Juretić koja je objasnila da će u sklopu restauracije u stakleniku biti obnovljeno svih šest mikroklimatskih zona poput tropske kuće i kuće za palme, a novost je sjenovita kuća za biljke koje žive u sjeni.

Bit će napravljen i infopult sa suvenirnicom za posjetitelje. S obzirom na to da se radi o zaštićenom objektu, radovi će biti iznimno zahtjevni za konzervatore i arhitekte, a brzina radova ovisit će i o financiranju. Naime, za restauraciju staklenika potrebno je 10 milijuna kuna, a zasad je osigurano samo 300.000 kuna za prvu fazu projekta. Ostatak se planira dobiti iz europskih fondova.

– Dobili smo milijun i pol kuna od Grada za pripremu dokumentacije za prijavu na fondove EU. Ako bude išlo po planu, staklenik bi mogao biti gotov dvije godine nakon primitka sredstava – rekla je voditeljica vrta. Početak radova podržao je i gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši da je botanički vrt gradski biser za koji će Grad izdvojiti novac ako EU ne bude.

Komentara 2

DU
Deleted user
15:18 22.01.2016.

Moglo je biti Milijun i tristotine tisuća, da Milijun nije Spiskan na stakleni most iznad Miramarske a da o prepravljanju Mesniče i drugim biserima vrlog nam Gradonačelnika ne govorim. Ipak, možda će on sam kopati i zidati dok drugi "Taruu krmeljave oči" pa će projekt biti realiziran -?

JO
-Joško-
20:08 22.01.2016.

Šteta ga je obnavljati treba pričekati bar jos 125 da pra unuk od bandica ima di zaradit lovu.Kaj vam je.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije