Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trg u Lenucijevoj potkovi

Sredinom 19. stoljeća ovdje se nalazilo prvo umjetno klizalište u Zagrebu

Zagreb: Svjetla  grada u vrijeme Adventa
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
17.12.2021.
u 09:00

Trg nosi ime po 3 Mažuranića: Ivanu, Antunu i Vladimiru, koji su djelovali na području kulturnog, znanstvenog i političkog života hrvatskoga naroda.

Dok neki hodaju Trgom kralja Tomislava i pomalo tugaljivo se prisjećaju kako su se u ovo doba prije godinu dana svake večeri mogli ondje klizati do mile volje, nedaleko od njega nalazi se trg na kojem se nekoć nalazilo prvo umjetno klizalište u Zagrebu. Trg Mažuranića prvo se zvao Zapadni perivoj, pa Trg Ivana Postaje, a 1909.g. nazvan je po banu pučaninu Ivanu Mažuraniću. Međutim, 20 godina kasnije Gradsko poglavarstvo odlučuje da trg nosi ime po 3 Mažuranića: Ivanu, Antunu i Vladimiru, koji su djelovali na području kulturnog, znanstvenog i političkog života hrvatskoga naroda.

 

 

A kako je nastajao led na tom, prvom umjetnom zagrebačkom klizalištu? Jednostavno, zamrzavanjem vode iz potoka Tuškanac koji je tu protjecao. Sam trg smješten je u zapadnom dijelu Lenucijeve potkove, a okružen je čak trima građevinama koje spadaju u zaštićena kulturna dobra grada Zagreba. Na kućnom broju 14 smještena je zgrada Etnografskog muzeja sagrađena 1903. godine (bivši Obrtni dom). Etnografski muzej osnovao je 1919. godine trgovac tekstilom iz Slovačke Salamon Berger.  Zgrada je, inače, podignuta kao izložbeni prostor Trgovačko-obrtničke komore, prenamijenjena je u Etnografski muzej po njegovu osnutku 1919. godine.

Tu je i kuća Frank: Već u samo vrijeme gradnje smatrana je najljepšom kućom u Zagrebu, a isticala se “otmjenom jednostavnošću”, te je ključno djelo u povijesti hrvatske arhitekture 20. stoljeća. Trokatna najamna uglovnica sagrađena je 1912-1913. godine prema projektu Viktora Kovačića. Smatra se jednom od antologijskih djela domaće arhitekture. 

Komentara 2

ST
stefj
22:15 17.12.2021.

Pogledajte npr. klizalište u Varaždinu, prepuno je... Valjda Tomašević ima neke traume iz djetinjstva te mu je cilj kažnjavati ljude i ne dozvoliti nikakvu zabavu. Advent je prema onom od prije 2 godine poprilično otužan kada je Zagreb činio i više od 10% turizma Hrvatske... Još je se nekako može objasniti nulta tolerancija prema djeci i kažnjavanje roditelja nekom ideološkom podlogom, no kako objasniti ovo namjerno degradiranje adventa... Projekcija samokažnjavanja na zajednicu?

DU
dubrix
11:37 17.12.2021.

Ne bi ga bilo da je Tomašević bio gradonačelnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije