Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlato bačeno u blato

Zagrepčani je sami financirali, trebala je biti ponos grada, a propada već 36 godina

sveucilisna bolnica
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/18
16.12.2021.
u 22:22

Sveučilišna bolnica u Blatu spomenik je sumnjivih investicija, korupcije i nikad realiziranih predizbornih obećanja. Zlato bačeno u Blato i to doslovno.

Za njenu gradnju Zagrepčani su samodoprinosom izdvajali deset godina. Trebala je biti ponos Zagreba, najveći i najmoderniji klinički centar, opremljen najsuvremenijom medicinskom opremom i kongresnim centrom. Gradnja Sveučilišne bolnice u zagrebačkom naselju Blatu započela je davne 1985. Danas, 36 godina kasnije, i dalje nije završena te služi kao kulisa za snimanje filmova, kao stvorena za set nekog postapokaliptičnog filma. 

Kod onog koji ju posjeti, izaziva jezu. Izgleda kao da ste zalutali u svijet filmova sa zombijima. Skupljači sekundarnih sirovina s nje su oljuštili sve što je vrijedno pa je onome tko korača golemim, zapuštenim interijerima potreban veliki oprez. 

A ondje su trebala biti smještena četiri heliodroma i šest amfiteatara gdje bi studenti slušali kongrese najvažnijih svjetskih znanstvenika i medicinara. Trebalo je to biti mjesto napretka znanosti, medicine i kvalitete života, posebno onih koji žive na južnoj obali Save te nemaju svoju bolnicu. Sveučilišna bolnica u Blatu spomenik je sumnjivih investicija, korupcije i nikad realiziranih predizbornih obećanja. Zlato bačeno u Blato i to doslovno. 

Na svakim lokalnim izborima slušamo o izgradnji bolnice u Blatu, međutim, to nikako da se ostvari. Najdalje prema promjeni došla je aktualna zagrebačka vlast koja je zemljište s ruševnom bolnicom odlučila prodati za 200 milijuna kuna. Kupac bi prema najnovijim informacijama, trebala postati država koja će na 100 četvornih metara graditi navodno  535 bolničkih postelja i 257 onih za dnevnu skrb, 68 mjesta predviđeno je za jedinice intenzivnog liječenja, a kirurzi će raditi u 11 operacijskih dvorana.

Slično je obećavao i bivši ministar zdravstva Ministar Kujundžić koji je 2018. najavio kako će u Blatu za tri godine niknuti nova dječja bolnica. Još uvijek se ništa događa, no postoje neke naznake da Blato čeka bolja budućnost. 

A Zagrepčani su zbilja vjerovali da će dobiti najmoderniju bolnicu u ovom djelu svijeta. Do 1992. prikupili su 160 milijuna eura, odnosno svaki je radno sposobni građanin za Blato izdvojio 800 eura.

sveucilisna bolnica
1/18

Osam godina tim novcem bolnica je građena, no onda je započeo Domovinski rat i raspad Jugoslavije nakon čega je projekt napušten i vadi se uglavnom u predizborne svrhe. Danas nosi naziv koji najzornije ilustrira njenu žalosnu sudbinu: Sveučilišna bolnica u nastajanju u likvidaciji


 
Ključne riječi

Komentara 23

ST
stefj
23:25 16.12.2021.

Eh, da je ber tako. Ta bolnica je bila središte korupcije još prije nego se počela graditi, a većina novca kojeg su građani skupljali nikada nije završila tamo. Pa to je bio skandal još u Jugi... A 1992. se prestala skupljati lova za to jer nije bilo nikakvog smisla, već onda je sve bilo propalo. 1992 je proglašen bankrot... Malo objektivnosti ne bi škodilo, ovo je pisano kao da je nova Hrvatska država kriva za propast. Ne, kriva je korupcija i hiperinflacija u Jugi, Hrvatska je samo prekinula taj besmisao... Kasnija predizborna obećanja su baš to, obećanja. Skupiti koju milijardu (eura) da bi se završila bolnica nije nimalo lagan posao, naročito u Zagrebu i Hrvatskoj gdje sve što se skupi porezom i ostalim nametima ide za uhljebe. A EU novac za to i to toliko novca skoro je nemoguće dobiti...

Avatar Hazl113
Hazl113
22:49 16.12.2021.

I ja sam jedan od onih kojima su uzimali od plaće 0,5% svaki mjesec za tu bolnicu.

DU
Deleted user
09:39 16.12.2021.

Još jedan dokaz teze da sve što je stvarano do 1991 su promašene investicije. Zato danas imamo 200 bogatih familija koja se okoristila onim što su siromašne generacije gradile kroz samodoprinose. Te iste siromašne generacije su se odricale od podjele profita od tvrtki u kojim su radili u ime novih ivesticija za generacije koje dolaze. Zato su danas penzije tih generacije male i nedostojne, a nekim danas manjka kako bi dostojno doživeli svoju smrt, iako čak i mjesta gdje danas borave su izgrađene temljem njihovog samodoprinosa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije