Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čička poljana

Spremni za novi vodeni val, ali već se oprostili od ljetne žetve

Čička Poljana
Foto: Jakov Novak
1/3
18.02.2014.
u 08:13

Nova kiša donijela glavobolje stanovnicima Zagrebačke županije - kod Velike Gorice ponovno u pripravnosti zbog nailazećeg vala iz Slovenije, a u Čučerju se redom aktiviraju klizišta zbog odrona zemlje

Obilne padaline zbog kojih su prošli tjedan poplavljeni veliki dijelovi Zagrebačke županije još stvaraju probleme stanovnicima. Iako je u većini naselja situacija stavljena pod kontrolu, velik broj polja i okućnica i dalje je pod vodom.

Na trenutačno najkritičnijem području, Čičkoj Poljani pokraj Velike Gorice, dobrovoljna vatrogasna društva već tjedan dana pripremaju teren za najopasniji vodeni val koji bi se danas trebao spustiti iz Slovenije.

Foto: Jakov Novak

– Problem je ovog područja što nasip na Odri nije završen pa se sva voda iz Slovenije i retencijskih područja na Lonjskom polju vraća u Poljanu – objasnio je Ivica Kovačić, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Velike Gorice, koji tamo posljednjih dana koordinira smjene triju dobrovoljnih vatrogasnih društava. Nakon procjene stanja na terenu, iz Stožera za zaštitu i spašavanje grada Velike Gorice javljaju da današnji val neće imati predviđenu jačinu te bi trebao proći bez velikih problema.

Na zaštiti imanja radimo otkad su počele kiše. Sve što možemo dižemo. Uspjeli smo staviti svinje na povišeno, sada se moramo pobrinuti za koze. Već se drugu godinu zaredom možemo oprostiti od žetve. Kuću smo zaštitili koliko smo mogli, ali neki će dijelovi svejedno biti poplavljeni

Vjekoslav Bošnjak

Čička Poljana

Za stanovnike Čičke Poljane i okolnih područja to je samo sreća u nesreći. Većina kuća i obradivih površina već je poplavljena.

– Na zaštiti imanja radimo otkad su počele kiše. Sve što možemo dižemo. Uspjeli smo staviti svinje na povišeno, sada se moramo pobrinuti za koze. Već se drugu godinu zaredom možemo oprostiti od žetve. Kuću smo zaštitili koliko smo mogli, ali neki će dijelovi svejedno biti poplavljeni – kaže Vjekoslav Bošnjak iz Poljane. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje Vrbovca, Velike Gorice te općina Rugvica i Pokupsko.

Obilne padaline i u Zagrebu su otvorile stare rane – klizišta. U Čučerju se jučer, uz klizište veliko kao dva nogometna igrališta, aktiviralo još jedno, u Ulici sloge, uništavajući cestu koja je išla preko njega.

– Već deset godina u ovo vrijeme dolazi do aktivacije upravo ovog klizišta. Najprije se nije saniralo zbog imovinskopravnih odnosa, a kada je to riješeno, rečeno nam je da nema novca. Cesta i zemlja otkližu u potok pa ljudi zatrpaju nastale rupe otpadom i zemljom. Grad zatim dođe, stavi novi sloj asfalta i krug se nastavlja dok se netko ne ozlijedi – kaže nam Đuro Panjević čija se kuća nalazi stotinjak metara od klizišta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije