Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
područje V. Gorice

Proglašena elementarna nepogoda, čeka se dolazak novog vodnog vala

Poplave Odra
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
17.02.2014.
u 18:21

OŠ Vukovina i sportska dvorana u Velikoj Gorici stoje na raspolaganju stanovništvu. Vodostaj Odre mogao bi biti na razini iz lanjske poplave, oko 325 centimetara

Veliki dio Čičke Poljane već je poplavljen, voda je došla i do kuća. Prema informacijama Hrvatskih voda iznesenima na sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje, vodostaj se očekuje u razini kao i tijekom poplave 2013. godine (325 cm na sifonu Odra), a mogao bi biti i veći, pišu Kronike Velike Gorice.

Elementarna nepogoda

Nakon što je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić od Zagrebačke županije zatražio proglašenje elementarne nepogode za područje Grada Velike Gorice i to za naselja: Ogulinec, Buševec, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Turopolje, Čička Poljana, Jagodno, Kuče, Ribnica i Petrovina, elementarna nepogoda proglašena je za Veliku Goricu, Pokupsko, Vrbovec i Rugvicu. Poplavljena područja pretrpjela su velike štete. Nastale su na stambenim, proizvodnim i gospodarskim objektima, te na poljoprivrednim ozimim kulturama.

Dobrovoljna vatrogasna društva na terenu su, pune vreće i rade na zaštiti kuća. Zapovjednik Stožera Stjepan Kos ponovno je apelirao na mještane da podignu stvari u svojim domovima i budu u stanju pripravnosti. Za starija domaćinstva osigurani su i timovi koji će pomoći u sklanjanju stvari.

U slučaju potrebe osigurana su dva prihvatna centra za eventualnu evakuaciju, OŠ Vukovina i sportska dvorana u Velikoj Gorici.

Raste i razina vode u potoku Ribnica i Želin, pa se na stanje pripravnosti upozoravaju i mještani Ribnice.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Na izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije održanoj u 16 sati istaknuto je kako će, prema prognozi Hrvatskih voda, vodni vala koji bi noćas trebao iz Slovenije ući na područje Hrvatske biti blaži su od onih predviđenih jučer.

Novi vodni val iz Slovenije

Andrino Petković iz Hrvatskih voda trenutno stanje ocijenio je stabilnim, izvijestio je ured župana Zagrebačke županije.

Petković je kazao kako se očekuje val od oko 1600 kubika u sekundi, što znači da neće doći do prelijevanja kanala Jankomir, a samim tim područja Zagrebačke županije uzvodno od Zagreba (Zaprešić, Samobor, Brdovec) prema trenutnim prognozama su sigurna. Što se tiče područja nizvodno od Zagreba, tamo su trenutno na snazi redovne mjere zaštite od poplave. Vodni val očekuje se noćas u Jesenicama oko 23 sata, u Rugvici, u utorak oko 12 sati, a u Dubrovčaku u utorak tijekom večeri. Prema trenutnim prognozama Hrvatskih voda očekuje se proglašenje izvanrednih mjera zaštite od poplave.

Naime, u Rugvici se očekuje vodostaj od 830 cm (+/- 35 cm), a u Dubrovčaku 800 cm (+/- 35 cm). Podsjetimo, 2010. godine u Rugvici je zabilježen maksimalni vodostaj od 978 cm, a u Dubrovčaku 872 cm. Petković je naglasio kako je sav potreban materijal danas tijekom dana dovezen na potrebne lokacije te da se stanje prati iz sata u sat. Važno je napomenuti da osim spomenutog vodnog vala, u četvrtak godine očekuje se još jedan vodni val.

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević kazao je kako su uz vatrogasce, koji su konstantno na raspolaganju, u pričuvi i oružane snage. Brigadir Krešo Tuškan najavio je da će već sutra u 8 sati na Plesu biti 300 vojnika koji će, ukoliko bude potrebe, biti na raspolaganju.

Na zahtjev načelnika Vujevića sve operativne službe (Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Policijska uprava Zagrebačka) i dalje su u stanju pripravnosti.

>>Zar ćemo tri godine biti poplavljeni dok Hrvatske vode izmuljaju rijeku?

Komentara 1

BL
Blender
20:09 17.02.2014.

Nasip je nemoguce napraviti??? Svaku godinu isti problemi a u vladi nemaju rijesenja, naravno kako i bi kad se u vladi samo svadaju i muljaju!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije