Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Voda zatrovana

Spasioci dežuraju da ne bi tko plivao zagađenim Bundekom

Jezero Bundek
Foto: Borna Filić/PIXSELL
02.08.2019.
u 12:56

Na omiljenom jezeru zagrebačkoga gradonačelnika zabranjeno kupanje zbog crijevnog enterokoka, voda zatrovana fekalijama na analizi

Jezero Bundek zjapi prazno. Osim dva-tri labuda i spasioca koji ustvari paze da se ne bi tko kupao u zagađenoj vodi, nema nikoga. Podsjetimo, redovnim monitoringom 23. srpnja primijećena je povećana vrijednost mikrobiološkog pokazatelja crijevnog enterokoka.

– Ne preporučuje se kupanje – izjavio je prije dva tjedna gradonačelnik u hladu svog omiljenog projekta dok su cijelo jezero okruživale table s upozorenjima da na Bandićevom čedu Bundeku kupanje nije samo „nepreporučljivo“, već strogo zabranjeno. Spasioci odmah ulijeću za vama u vodu ako se poželite osvježiti u omiljenom jezeru. Razlog: crijevni enterokok koji uzrokuje povraćanje, proljev; sve bolesti intestinalnog sustava, dermatološke rane, oštećenje sluznice oka i slične posljedice susreta s tom bakterijom koja se taloži na dnu jezera zbog izrazito toplog vremena i niskog vodostaja.

Spas prirodna ravnoteža?

Ravnatelj Ustanove upravljanje sportskim objektima Marin Tomić objašnjava da nadzor nad kupanjem provodi GU za zdravstvo u suradnji s NZZJZ “Dr. Andrija Štampar”.
– Iako pojava visokih temperatura i niskog vodostaja nije vezana isključivo za ovogodišnju sezonu, potrebno je uzeti u obzir da je jezero Bundek i slatkovodni ekosustav podložan djelovanju biljnog i životinjskog svijeta i složenim prirodnim procesima. Postoji također mogućnost da će doći i do spontanog uspostavljanja ravnoteže i poboljšanja kakvoće prirodnom izmjenom vode u jezeru – zaključuje Tomić, a u „Andriji Štamparu“ objašnjavaju postupak.

– Također analiziramo mikrobiološke pokazatelje, Escherichia coli i crijevni enterokoki indikatori su fekalnog zagađenja vode. Ni tu nije zadovoljavajuća situacija zbog povećanog broja crijevnih enterokoka. Naime, ako je crijevnih enterokoka više u odnosu na Escherichiju coli pretpostavlja se da se radi o fekalnom zagađenju životinjskog podrijetla – tumače iz “Andrije Štampara”.

Rezultati analize danas

– Uzorkovanje je ponovljeno u utorak 30. srpnja, analize su u tijeku, a u petak ćemo imati službene rezultate. No potrebna su dva uzastopna uzorkovanja koja se moraju dogoditi da bi Bundek dobio zeleno svjetlo za kupače – objašnjavaju Štamparovci.

Ako se to dogodi, konkretno ako uzorci od 30. srpnja i današnji budu ocijenjeni minimalnom ocjenom „dobro“, vodopravni inspektor može izdati odobrenje za ukidanje mjera zabrane, a Bandić opet može popiti čašu vode iz svog omiljenog jezera.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Tračalo
Tračalo
22:35 02.08.2019.

Nemojte lagati ovcama, u jezeru se kupaju psi i od njih je ta bakterija došla.

ZA
zagi101
21:26 02.08.2019.

šta god da se napravi na bundeku neće biti moguće kupanje jer je to obična baruština, malo ušminkana ali ipak samo baruština

PR
prokurator
13:20 02.08.2019.

jesu to gradonačelnikove fekalije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije