Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Spasioci dežuraju da ne bi tko plivao zagađenim Bundekom

Na omiljenom jezeru zagrebačkoga gradonačelnika zabranjeno kupanje zbog crijevnog enterokoka, voda zatrovana fekalijama na analizi
02. kolovoza 2019. u 12:56 10 komentara 2088 prikaza
Jezero Bundek
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Jezero Bundek zjapi prazno. Osim dva-tri labuda i spasioca koji ustvari paze da se ne bi tko kupao u zagađenoj vodi, nema nikoga. Podsjetimo, redovnim monitoringom 23. srpnja primijećena je povećana vrijednost mikrobiološkog pokazatelja crijevnog enterokoka.

GRADSKI URED ZA ZDRAVSTVO: Zbog onečišćenja vode privremeno se zabranjuje kupanje na jezeru Bundek

– Ne preporučuje se kupanje – izjavio je prije dva tjedna gradonačelnik u hladu svog omiljenog projekta dok su cijelo jezero okruživale table s upozorenjima da na Bandićevom čedu Bundeku kupanje nije samo „nepreporučljivo“, već strogo zabranjeno. Spasioci odmah ulijeću za vama u vodu ako se poželite osvježiti u omiljenom jezeru. Razlog: crijevni enterokok koji uzrokuje povraćanje, proljev; sve bolesti intestinalnog sustava, dermatološke rane, oštećenje sluznice oka i slične posljedice susreta s tom bakterijom koja se taloži na dnu jezera zbog izrazito toplog vremena i niskog vodostaja.

Spas prirodna ravnoteža?

Ravnatelj Ustanove upravljanje sportskim objektima Marin Tomić objašnjava da nadzor nad kupanjem provodi GU za zdravstvo u suradnji s NZZJZ “Dr. Andrija Štampar”.
– Iako pojava visokih temperatura i niskog vodostaja nije vezana isključivo za ovogodišnju sezonu, potrebno je uzeti u obzir da je jezero Bundek i slatkovodni ekosustav podložan djelovanju biljnog i životinjskog svijeta i složenim prirodnim procesima. Postoji također mogućnost da će doći i do spontanog uspostavljanja ravnoteže i poboljšanja kakvoće prirodnom izmjenom vode u jezeru – zaključuje Tomić, a u „Andriji Štamparu“ objašnjavaju postupak.

jezero Opasnost Ovo jezero izgleda prekrasno, ali ne želite se kupati u njemu

– Također analiziramo mikrobiološke pokazatelje, Escherichia coli i crijevni enterokoki indikatori su fekalnog zagađenja vode. Ni tu nije zadovoljavajuća situacija zbog povećanog broja crijevnih enterokoka. Naime, ako je crijevnih enterokoka više u odnosu na Escherichiju coli pretpostavlja se da se radi o fekalnom zagađenju životinjskog podrijetla – tumače iz “Andrije Štampara”.

Rezultati analize danas

– Uzorkovanje je ponovljeno u utorak 30. srpnja, analize su u tijeku, a u petak ćemo imati službene rezultate. No potrebna su dva uzastopna uzorkovanja koja se moraju dogoditi da bi Bundek dobio zeleno svjetlo za kupače – objašnjavaju Štamparovci.

Ako se to dogodi, konkretno ako uzorci od 30. srpnja i današnji budu ocijenjeni minimalnom ocjenom „dobro“, vodopravni inspektor može izdati odobrenje za ukidanje mjera zabrane, a Bandić opet može popiti čašu vode iz svog omiljenog jezera.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
 • Avatar Tračalo
  Tračalo:

  Nemojte lagati ovcama, u jezeru se kupaju psi i od njih je ta bakterija došla.

 • zagi101:

  šta god da se napravi na bundeku neće biti moguće kupanje jer je to obična baruština, malo ušminkana ali ipak samo baruština

 • prokurator:

  jesu to gradonačelnikove fekalije?