Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Šok u zagrebačkom kvartu: Dugačka je skoro dva metra, takvu još nisam vidjela

Ako naiđete na zmiju ne treba paničariti niti je pokušavati uhvatiti. Potrebno ju je polako zaobići, ako je to moguće i nastojati ju ne uznemiravati
12. svibnja 2019. u 15:41 26 komentara 69199 prikaza
Zmija
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Dolaskom toplijih dana susret s zmijama nije ništa novo, Naime zmije su se probudile iz zimskog sna te su krenule u potragu za hranom. U Hrvatskoj ima ukupno 15 vrsta zmija od čega su tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug) dok je preostalih 12 vrsta neotrovno.

Poskok HRVATSKA IMA 3 OTROVNICE Što prvo učiniti ako vas zmija ugrize. Ne smijete ih ubiti ili hvatati ni nakon ugriza

A zmije su se pojavile i u zagrebačkim kvartovima, Prečko i Vrapče.

"Malo je reć da sam se neugodno iznenadila kada sam je jučer pronašla ispod hrpe suhog lišća u dvorištu. Ne volim baš zmije iako mislim da ova nije opasna. Ne znam koja bi to vrsta bila. Poskoka i riđovku prepoznajem. Riđovku sam vidjela kao mala, ali ova je puno puno veća", kazala je za Vijesti.hr Antonela Gorup koja je nepozvanog i nepoželjnog gosta pronašla u dvorištu u Vrapču.

"Ugledala sam je na drvetu u Dobronićevoj ulici u petak. Dugačka je oko 1,5, pa usudila bih se reći, skoro dva metra. Doista tako veliku zmiju u kvartu još nisam vidjela. Jedna biologinja kaže da je riječ o zmajuru, ali ja mislim da je bjelouška", kazala nam je Dijana Basta iz Prečkog.

Zagreb: U centru Kaptol otvorena je izložba otrovnih zmija "Čudesan svijet zmija" Gmazovi iz cijeloga svijeta Ovo su trenutno najotrovnije zmije u Zagrebu

Inače, prema prema preporukama Ministarstva zaštite okoliša za bezbrižan boravak u prirodi preporučuje se nošenje odgovarajuće odjeće (dugih hlača) i visoke, čvrste obuće (npr. gojzerice, čizme), kako bi se noge zaštitile od eventualnog ugriza. Također, treba pripaziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje se želi sjesti te ne dodirivati nepregledna mjesta rukama (izbjegavati blizinu grmlja, nakupine kamenja ili granja i sl.). U slučaju nailaska na zmiju ne treba paničariti niti je pokušavati uhvatiti. Potrebno ju je polako zaobići, ako je to moguće i nastojati ju ne uznemiravati. 

Video: Zaustavila promet na cesti, svi su uzeli mobitele da snime nevjerojatnu scenu

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Zmajur jest dost duga al ne i debela zmija....i zna se popenjat na drveće. Najte ju dirat i nebu vam ništ. Inače ak vas i fgrizne nebute hmrli, sam ojte k lječniku jer vam se rana more zagnojit !!!

 • Avatar possibilis
  possibilis:

  Zmije su korisne. Blago onom tko ima zmiju u vocnjaku. Samo ju ne dirajte.

 • Avatar magarac.joVo adminovbrat
  magarac.joVo adminovbrat:

  Ja sam osobno vidio zmiju sličnu sljepiću, dugu 2 m.... na moru.. mještani znaju za nju i čuvaju je...znaju da nije otrovna, a tamani glodavce...a lani sam na okućnici našao mladu bjeloušku, lijepo sam je stisnuo metlom i lopatom i ... prikaži još! prenio do ograde, neozlijeđenu.....kod susreta sa zmijom najgora je- NAŠA panika.. zagrizi usnu i razmisli.....