Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Probudile se

Šok u zagrebačkom kvartu: Dugačka je skoro dva metra, takvu još nisam vidjela

Zmija
Goran Kovačić/Pixsell
12.05.2019.
u 15:41

Ako naiđete na zmiju ne treba paničariti niti je pokušavati uhvatiti. Potrebno ju je polako zaobići, ako je to moguće i nastojati ju ne uznemiravati

Dolaskom toplijih dana susret s zmijama nije ništa novo, Naime zmije su se probudile iz zimskog sna te su krenule u potragu za hranom. U Hrvatskoj ima ukupno 15 vrsta zmija od čega su tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug) dok je preostalih 12 vrsta neotrovno.

A zmije su se pojavile i u zagrebačkim kvartovima, Prečko i Vrapče.

"Malo je reć da sam se neugodno iznenadila kada sam je jučer pronašla ispod hrpe suhog lišća u dvorištu. Ne volim baš zmije iako mislim da ova nije opasna. Ne znam koja bi to vrsta bila. Poskoka i riđovku prepoznajem. Riđovku sam vidjela kao mala, ali ova je puno puno veća", kazala je za Vijesti.hr Antonela Gorup koja je nepozvanog i nepoželjnog gosta pronašla u dvorištu u Vrapču.

"Ugledala sam je na drvetu u Dobronićevoj ulici u petak. Dugačka je oko 1,5, pa usudila bih se reći, skoro dva metra. Doista tako veliku zmiju u kvartu još nisam vidjela. Jedna biologinja kaže da je riječ o zmajuru, ali ja mislim da je bjelouška", kazala nam je Dijana Basta iz Prečkog.

Inače, prema prema preporukama Ministarstva zaštite okoliša za bezbrižan boravak u prirodi preporučuje se nošenje odgovarajuće odjeće (dugih hlača) i visoke, čvrste obuće (npr. gojzerice, čizme), kako bi se noge zaštitile od eventualnog ugriza. Također, treba pripaziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje se želi sjesti te ne dodirivati nepregledna mjesta rukama (izbjegavati blizinu grmlja, nakupine kamenja ili granja i sl.). U slučaju nailaska na zmiju ne treba paničariti niti je pokušavati uhvatiti. Potrebno ju je polako zaobići, ako je to moguće i nastojati ju ne uznemiravati. 

Video: Zaustavila promet na cesti, svi su uzeli mobitele da snime nevjerojatnu scenu

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar Idler 3
Idler 3
16:22 12.05.2019.

Zmajur jest dost duga al ne i debela zmija....i zna se popenjat na drveće. Najte ju dirat i nebu vam ništ. Inače ak vas i fgrizne nebute hmrli, sam ojte k lječniku jer vam se rana more zagnojit !!!

Avatar possibilis
possibilis
16:44 12.05.2019.

Zmije su korisne. Blago onom tko ima zmiju u vocnjaku. Samo ju ne dirajte.

DU
Deleted user
18:20 12.05.2019.

Ja sam osobno vidio zmiju sličnu sljepiću, dugu 2 m.... na moru.. mještani znaju za nju i čuvaju je...znaju da nije otrovna, a tamani glodavce...a lani sam na okućnici našao mladu bjeloušku, lijepo sam je stisnuo metlom i lopatom i prenio do ograde, neozlijeđenu.....kod susreta sa zmijom najgora je- NAŠA panika.. zagrizi usnu i razmisli.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije