Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG Mlađan iz Dubrave

Sočnim jabukama hrane 38.894 đaka

20.10.2014., Ladina - Bracni par Dusica i Matija Mladjan u svom vocnjaku na OPG-u Mladjan u mjestu Ladina kraj Vrbovca gdje uzgajaju jabuke kojima opskrbljuju preko 90 skola iz Zagrebacke zupanije. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
06.11.2014.
u 13:00

Tijekom 35 tjedana školske godine moraju školama u Zagrebu i županiji jednom tjedno dostaviti 150 grama voća po učeniku

Teške godine za voćare nije pošteđeno ni njihovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. No zadovoljstvo školaraca koji ovih dana jedu njihove sočne jabuke nadoknadilo je i blatnu berbu i sve ostale muke po proizvodnji, smiju se mladi supružnici Dušica i Matija Mlađan iz Dubrave kod Vrbovca.

Dobili i novac EU

Ranije sorte već su pobrane, a dio ih, za što su poduzetni Mlađani uspjeli dobiti i novac EU, još čeka berbu. Stabla se crvene od krupnih plodova jonagolda. Zbog obilnih padalina jabuke su ove godine ekstravelike, ima ih i od pola kilograma, objašnjava Dušica. No makar i XL veličine, svako će dijete i u ovogodišnjem programu sheme školskoga voća, koji radi promicanja zdrave prehrane u svakodnevnom životu provodi Ministarstvo poljoprivrede, besplatno dobiti tjednu porciju. Svaki od 34 dobavljača s kojima je ove godine potpisan ugovor, među kojima je i OPG Mlađan, obvezao se, naime, da će najmanje jednom tjedno školama isporučiti 100 do 150 grama voća ili povrća po učeniku – bresaka, jabuka, nektarina, šljiva, mandarina, krušaka, jagoda, trešanja, mrkve i rajčica – svih 35 školskih tjedana.

U shemu su uključeni svi osnovnoškolci, čije su škole to zatražile, čak 773 škole sa 292.647 učenika pa je cijena po učeniku u odnosu na lanjskih 720 škola do 4. razreda i 138.501 školarca prepolovljena. To znači da od 14,4 milijuna kuna, od kojih 90 posto financira EU, trgovci i voćari za 35 tjedana škole po djetetu dobivaju fiksnih 6,26 eura ili 47,74 kune s PDV-om, za što će po glavi isporučiti oko 5,2 kilograma, dok su lani za isti posao dobivali 12,95 eura ili 98,42 kune.

Zbog toga su mnogi bili u iskušenju pa se događalo da se jabuke koje plaća EU u škole isporučuju i triput skuplje nego je tad bilo na tržnicama ili u sklopu plaćenog školskog obroka – i po 18 kuna za kilogram.

– To uopće nije bilo ljudski. Svjesni smo da je voće lani bilo preplaćeno pa smo ga mi polovicu godine i dvaput tjedno isporučivali školama – kaže Matija Mlađan.

– Ovogodišnja je cijena puno realnija, a tko je ispuca u prvih nekoliko mjeseci, ostatak školske godine voće će voziti za badava.

Izleti škola na OPG

Supruga i on lani su se natjecali samo za jabuke, a ove godine imaju i obrt kako bi škole opskrbljivali i drugim voćem. Imaju ugovor s čak 91 školom u Zagrebu te u Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji – za 38.894 djece! To znači da će tjedno isporučivati 5,5 tona voća, za što bi trebali biti plaćeni oko dva milijuna kuna.

– Prezadovoljni smo. Iako neki ravnatelji s nama nisu htjeli ni razgovarati jer nisu ni upoznati sa shemom, drugi su nas objeručke prihvatili jer vjeruju proizvođačima – kaže Matija.

U shemi su mu, objašnjava, malo sporne jagode jer ima djece alergične na to voće, dok je mrkvu i rajčicu kao samostalan dječji obrok teško zamisliti. Lani su na svom gospodarstvu od 7 hektara voćnjaka održavali i izlete za klince i svaka je škola s kojom su poslovali posadila svoju voćku.

– Želimo s djecom raditi i iduće godine, a to možemo samo uz dobru reputaciju – poručuju Mlađani.

>>Šaljite mandarine u škole i vrtiće, EU plaća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije