Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natječaj do 10.12.

Socijalni stanovi u najam za 2,70 kuna po kvadratu, prijavite se

Stambeno naselje  Sopnica Jelkovec
Foto: Marko Prpić/Pixsell
11.11.2014.
u 10:45

Mjesto na listi određuje se prema duljini boravka u Zagrebu, broju članova kućanstva, stambenom statusu, sudjelovanju u Domovinskom ratu...

Zagrepčani koji nemaju riješeno stambeno pitanje, u metropoli stanuju najmanje 10 godina, a ekonomski nisu u situaciji da će si stan moći i priuštiti, do 10. prosinca imaju mogućnost prijaviti se na natječaj za davanje gradskih stanova u najam po cijeni od 2,70 kuna po četvornom metru.

Petogodišnji najam

Riječ je o takozvanim socijalnim stanovima jer se dodjeljuju onima u teškoj financijskoj situaciji.

– Natječaj se ponavlja svakih pet godina, a kako je riječ o vrlo opsežnom poslu, u proceduru se krene i prije isteka važeće liste – kazao je Miodrag Demo, predsjednik gradskog Povjerenstva za dodjelu stanova. Dodao je da građani za predaju zahtjeva imaju rok od 30 dana te da dokumentaciju, ako ponovno žele biti na listi, moraju predati i oni koji se nalaze na postojećoj, a nisu još dobili stan na korištenje.

Sve dotad, objasnio je Demo, za dodjelu stanova po simboličnoj cijeni primjenjivat će se redoslijed s postojeće liste. Podsjetimo, ta je lista objavljena sredinom svibnja 2012. godine, dvije godine nakon raspisivanja javnog natječaja pa je za očekivati da će i za izradu nove liste proći određeno vrijeme.

– Izrada konačne liste dugotrajan je proces koji obuhvaća do 13 radnji po svakom spisu koje moramo provesti kako bismo kvalitetno obradili svaki zahtjev. Podsjetimo, na prošli natječaj stiglo je 3235 zahtjeva od kojih je 2100 prihvaćeno – kazali su iz Ureda za imovinu grada.

Demo je, pak, kazao da samo uvrštavanje na listu ne znači i dodjelu stana.

– Grad ima jako dobru socijalnu politiku, usuđujem se reći najbolju u zemlji, no nikada nije moguće smjestiti sve osobe koje su u potrebi. No, ljude zbrinjavamo isključivo po listi i nema 'preskakanja' – rekao je Demo.

Po cijelom gradu

Do podataka o tome koliko je od 2100 osoba sa sadašnje liste dobilo stan nismo uspjeli doći, no poznati su podaci za prijašnje razdoblje. Na listi prije sadašnje nalazilo se 1900 obitelji od kojih je zbrinuto njih 1515. Većina je stanova, njih 800, dodijeljena u naselju Sopnica Jelkovec, no kako više nema toliko slobodnih stanova, i s liste se sada znatno sporije pomiču imena.

Početkom ove godine s liste su gradski stan na petogodišnje korištenje, uz mogućnost produljenja, dobila 63 građanina. Riječ je o stanovima od oko 60 četvornih metara, i to diljem grada, od Bićanićeve, Veslačke, Gruške do Laništa i Sesveta.

Inače, mjesto na listi određuje se bodovanjem boravka u gradu, stambenog statusa, broja članova kućanstva, sudjelovanjem u Domovinskom ratu, a dodatne bodove dobiju i samohrani roditelji i osobe nesposobne za rad.

Komentara 16

MR
mrnmarina
18:16 11.11.2014.

Sve će to isfinancirati rođeni Zagrepčani koji imaju gdje živjeti, npr s roditeljima, ili plaćajući kredite za vlastiti stan. A socijalu treba potpomagati, da se ne bi tko slučajno vratio u svoje selo , pa tamo živio od vlastitog rada.

IN
intellegens
11:02 11.11.2014.

To znaci da takav jedan stan od 100 kvadrata kosta 270 kuna ili oko 35 euro mjesecno. Drugim rijecima ljudima ce se u koristenje dati skoro besplatni stanovi. Koliko ce stanari placati za pricuvu? Stanovi i zgrade se moraju odrzavat to sve kosta novac. Ko ce jednaga dana placati obnovu tih zgrada i stanova?

MA
maaraa
12:03 11.11.2014.

ovakova dodjela stanova je zaista neprihvatljiva.Obitelji koje su dobile socijalni stan nemaju za režije, nemaju novca za zajedničke troškove zgrade /stubišnu rasvjetu,češćenje stubišta i ako je zajedničko grijanje ,za grijanje-plin/pa redoviti stanari trpe.Nitko neće čistiti stubište bez plaće,elektra će isključiti i stubišnu rasvjetu ako nije plačena, a grijanje, pričuva......?????' u Selima u okolici Zagreba ima puno kuća u kojima nitko ne živi a vlasnici-nasljednici bi ih prodali.Grad-Županija bi trebali otkupit te kuće i u njih smjestiti socijalno ugrožene obitelji.Kad imaš kuću,imaš dvorište,vrt,vočnjak....Sami si mogu uzgojiti voće i povrće, imati kokice,svinje,..a time meso jaja....Puno se toga može ako se hoće,pa nemoraju svi živjeti u centru grada. U zgradama u kojima su smještene socijalno ugrožene obitelji žive i drugi stanara,večinom na rubu egzistencije.Kad od plaće/ako je dobiju/plate kredit za stan i režije,ostaje im puno,puno manje nego što je socijalna pomoć.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije