Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Snižena cijena najma – spas za obrtnike u centru

Niže zakupnine prostora od sada će imati obrtnici u centru grada. Uvedena je takozvana nulta zona u kojoj je zakup manji za oko 16 posto.
29. studenoga 2012. u 12:00 0 komentara 277 prikaza
'28.11.2012., Zagreb - Oktogon u Ilici, Danijela Vukovic u svome lokalu Ukras proizvodnja.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
Foto: 'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'

Niže zakupnine prostora od sada će imati obrtnici u centru grada. Kriterij je da se bave proizvodno-prerađivačkom djelatnošću, a najam gradske imovine ubuduće će plaćati 16,3 posto manje nego ranije. Točnije, obrtnik Tomo Maceković, koji drži galeriju za prodaju i uramljivanje slika u Oktogonu na Cvjetnom trgu, ubuduće će umjesto 3300 kuna za 20-ak kvadrata plaćati 2763 kune.

I jedan posto im je važan

– U ovom sam prostoru više od 50 godina, no kriza se posljednjih nekoliko godina baš osjeti. Posao je pao, a mnogo bi mi značilo da grad smanji i jedan posto od sadašnjeg najma – kazao je Tomo Maceković. Prodavačica u njegovoj galeriji Danijela Vuković dodaje kako se promet u pet godina, koliko tamo radi, drastično smanjio te da dnevno u radnju uđe desetak ljudi.

– Spašava nas uramljivanje jer prodaja slika ide loše – kaže Vuković.

Većina obrtnika s kojima smo razgovarali kažu da im je najavljeno sniženje cijena najma poslovnih prostora olakšanje. Novim gradskim cjenikom uvedena je i nova, takozvana nulta zona, u kojoj je ukupno 536 poslovnih prostora, a Tomo Maceković u jednom je od njih. Na ovaj način trebalo bi potaknuti proizvodnju, vjeruju iz Grada.

– Do sada su postojale četiri zone, no sada smo uveli i takozvanu nultu zonu koja je u najužem centru grada. U toj zoni imamo ukupno 536 poslovnih prostora, što zauzetih što praznih. Cijene u ovoj zoni ostale su iste za sve zakupce, osim za one koji se bave proizvodno – proizvođačkom djelatnosti. Na taj način želimo potaknuti obrtnike i olakšati im proizvodnju – objasnila je Gordana Mikulić iz Gradsko ureda za imovinsko-pravne poslove.

Niz kriterija

Nulta zona obuhvaća Trg bana Jelačića, Prašku, Teslinu, Jurišićevu, Preradovićevu, Varšavsku, Ilicu do Frankopanske, Frankopansku, Mesničku, Radićevu i Tkalčićevu ulicu. Sve izvan tih okvira u ostale četiri zone, a u njima će se cijene određivati s obzirom na nekoliko kriterija.

– Cijena ovisi o zoni, djelatnosti, kao i o tome gdje je prostor, je li u suterenu, dvorištu ili slično – dodala je Mikulić.

Uz niže cijene zakupa, Grad je raspisao natječaj za zakup još 67 novih poslovnih prostora, a kažu, interes već postoji.

– Svaki dan naši djelatnici idu sa zainteresiranima u obilazak prostora – dodala je Mikulić.

Zone plaćanja: Trgovci, ugostitelji i pr

Zone plaćanja: Trgovci, ugostitelji i proizvođači plaćaju od 14 do 49 posto manje

I. zona - najam za ugostiteljsku, trgovačku i posredničku djelatnost bit će niži 14,3, a za proizvodno-prerađivačku djelatnost 21,20 posto.

II. zona - U ugostiteljskoj, trgovačkoj i posredničkoj djelatnosti cijene će biti niže 19,40, a u proizvodno-prerađivačkoj 28,37 posto.

III. zona - Cijene padaju 27,24 posto u ugostiteljskoj, trgovačkoj i prerađivačkoj djelatnosti, dok će proizvodno-prerađivački djelatnici plaćati 32,84 posto.

IV. zona - 35,84 posto manje plaćat će trgovci, djelatnici i posrednici iz IV. zone , dok će proizvođači i prerađivači plaćati 44,89 posto manje

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.