Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Smještaj u domu dobiva 7556 studenata, a ima 10 tisuća prijava

U četiri studentska doma postoje tri kategorije soba čija je cijena 200, 400 ili 600 kuna, a ovisi o lokaciji i kvaliteti smještaja
23. srpnja 2014. u 12:00 1 komentara 1759 prikaza
Studenti
Foto: Luka Klun/PIXSELL

Više od 10.000 studenata i ove godine pokušava dobiti smještaj u jednom od četiri zagrebačka studentska doma – Stjepan Radić, Cvjetno naselje, Dr. Ante Starčević i Lašćina, no mjesta ima samo za njih 7556.

– Do sada smo primili oko 6500 prijava, a sve prolazi bez gužvi i komplikacija – kaže Ružica Rajšić, pomoćnica ravnatelja Studentskog centra za smještaj, te dodaje da se još čeka val prijava brucoša koji se ovaj tjedan upisuju na fakultet.

Najveća je prednost cijena

– Oko 70 posto studenata uspjet će ostvariti pravo na smještaj, ali naravno da uvijek ima nezadovoljnih – objašnjava R. Rajšić te dodaje da je od ukupnog broja mjesta 7000 namijenjeno redovitim studentima, a ostatak vrhunskim sportašima, studentima na razmjeni te studentima s posebnim potrebama.

Najveći broj studenata može primiti Studentski dom Stjepan Radić, poznat kao Sava, a upravo njega traži najviše studenata. Tamo je prvu godinu fakulteta proveo i Zvonimir Jambrošić iz Koprivnice, student Kineziološkog fakulteta, koji je smještajem bio jako zadovoljan pa se jučer došao ponovno prijaviti.

– Sve je bilo odlično, i uvjeti i društvo, ali ipak je najvažnija cijena jer bih stan platio puno više, a standard ne bi bio puno bolji – ističe.

Konačni rezultati u rujnu

Upravo je cijena ono što daje domovima najveću prednost, kaže Ružica Rajšić, te ističe da postoje tri kategorije soba. Za smještaj u najnovijem paviljonu potrebno je izdvojiti 600 kuna, dok je cijena druge kategorije 400 kuna. Cijena je sobe zadnje kategorije 200 kuna.

Studenti prilikom prijave mogu navesti koji smještaj preferiraju, no odlučuju bodovi koji se skupljaju na temelju uspjeha u obrazovanju, socijalnog statusa, obiteljskog stanja...

Predaja molbi traje od lipnja u Studentskom centru, a završava 28. srpnja kada počinje obrada podataka. Prvi se rezultati očekuju do sredine kolovoza i tada kreće žalbeni rok od osam dana. Konačna će lista biti objavljena u rujnu.

>> Rastu cijene u menzama, a poskupjet će i smještaj

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas