Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi sjaj

Slijedi obnova poznate palače Gvozdanović

palača
13.10.2011.
u 08:59

Uredit će se i namještaj kako bi se građani bolje upoznali s navikama i standardom bogatih slojeva u nekadašnjem Zagrebu.

Gornjogradska palača Gvozdanović, sagrađena još u 19. stoljeću, bit će napokon potpuno uređena. Za taj zaštićeni spomenik kulture smješten u povijesnoj cjelini Zagreba gradski su čelnici imali razumijevanja i u proračunu predvidjeli novac za izradu projektne dokumentacije kojom će palača u Visokoj 8 biti obnovljena.
Projektnom dokumentacijom koja se tek treba napraviti predviđeno je uređenje unutarnjeg dvorišta radi organiziranog prihvata posjetioca, podrumski i tavanski prostori, prizemlje i prostorije na katu.

– Planiramo provesti javnu nabavu za izradu sve potrebne dokumentacije. Projektom bi se sačuvala sva povijesna obilježja i zadovoljile potrebe zaštite i prezentiranja muzejske građe i prostora – poručili su iz Gradskog ureda za prostorno uređenje i izgradnju grada.
Iako zgrada ni po čemu nije derutna, planirano je i uređenje dvorišnog pročelja kao i vrta koji se spušta prema Tuškancu, a koji je jedinstveni primjer zaštićenog spomenika vrtne arhitekture u metropoli. Projektna dokumentacija obuhvatila bi i izradu arhitektonskog projekta uređenja i prezentacije Zbirke Anke Gvozdanović. Riječ je o ambijentalnoj zbirci koja ilustrira kulturu stanovanja viših društvenih slojeva u Zagrebu potkraj 19. stoljeća.
Bivša vlasnica Anka Gvozdanović za života darovala je stan u Visokoj 8 s cjelokupnim inventarom gradu Zagrebu. Zbirka je 1967. godine predana na upravljanje Muzeju za umjetnost i obrt u čijem sastavu danas djeluje kao javna kulturno-povijesna ustanova.

Ključne riječi

Komentara 3

DE
detour
12:04 13.10.2011.

koliko je jos zagrebu doniranih zbirki nedostupno za javnost (cime se direktno krsi i volja donatora)? koliko je dugo npr. nedostupna zbirka franges na rokovom perivoju?

Avatar My Style
My Style
16:30 13.10.2011.

Very nice. Tu trebate ulagati- u obnovu Gornjeg grada da svaka ulica bude ulickana kao ova!!

AG
Agramer198
17:34 13.10.2011.

Lijepo, zgleda kak nešto u Beču ( istina za volju tamo su gradske palače i kuće veće, ali čim se malo sredi cesta, uredi pročelje i sl. odmah dobivaš bolju vibru iz čitavog grada)... Po meni bi ovako kako je gore trebalo srediti Radićevu na djelu od Kamenitih vrata do Jelačić placa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije